Skoči na glavno vsebino

LoLa: Svetlobne poti, ki povezujejo glasbenike

sreda, 24. 7. 2019 7:30

Kaj je treba storiti, da bodo imeli glasbeniki, ki so na različnih, med seboj več 100 ali 1.000 kilometrov oddaljenih lokacijah, občutek, da so na istem odru? Običajne videokonference ne omogočajo hkratnega igranja na daljavo, učenja, kaj šele izvedbe pravih koncertov, saj je zakasnitev enostavno prevelika.

Pomemben je časovni zamik zvoka

LoLa je avdiovizualni sistem za pretočni video in za njegovo delovanje potrebujemo zelo zmogljivo optično omrežje. Pri igranju glasbe ima velik pomen hitrost zvoka. Na odru, kjer so glasbeniki med seboj oddaljeni 10 metrov, znaša časovni zamik zvoka med enim in drugim glasbenikom okoli 30 milisekund.

Omrežni inženirji, ki skrbijo za povezave med lokacijami, morajo poskrbeti, da so optične povezave čim krajše in zakasnitve niso večje od tistih na odru. Za prenos kakovostnega zvoka in slike so potrebne tudi ustrezno zmogljive povezave. Letos je zato Arnes povezavo, ki je namenjena sistemu LoLa, nadgradil na 10 Gb/s.

Zgolj zmogljive povezave pa niso dovolj. Potrebna je tudi posebna oprema, ki zajem zvoka in slike na eni lokaciji, njuno pretvorbo v obliko, primerno za prenos prek omrežja in njuno reprodukcijo na drugi strani naredi v čim krajšem času s čim manjšo zakasnitvijo.

Kitara, klavir in harmonika na daljavo

Napredna tehnologija Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, Glasbenemu konservatoriju Giuseppe Tartini iz Trsta in Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti z Dunaja omogoča poučevanje glasbe na daljavo.

V prvem letu so v sklopu projekta SWING med tremi mesti, oddaljenimi na stotine kilometrov, prek sistema LoLa izvedli individualni pouk treh glasbil, kitare, klavirja in harmonike. V drugem letu bo sledil pouk komorne glasbe, v tretjem letu pa večjih ansamblov. V projekt, ki z rabo naprednih tehnologij glasbenemu izobraževanju dodaja novo raven, je vključeno tudi Evropsko združenje konservatorijev AEC.

Virtualni modeli glasbenega izobraževanja

Prvo leto poučevanja na daljavo so študentje ocenili kot zelo dobro, profesorji pa so potrdili, da se oprema, ki jo uporabljajo, zelo dobro obnese. Tako je profesor na Akademiji za glasbo, Vladimir Mlinarić, izpostavil: »Študentje s pomočjo sistema LoLa dobijo nov vpogled v skladbo, saj ima vsak profesor svoj pogled nanjo, drugačen način igranja, podajanja glasbe in pedagoško metodo. Tudi kratek stik na daljavo z drugim profesorjem študentu odpre nove svetove

LoLa tako ustvarja nove, virtualne modele glasbenega izobraževanja, ki bogatijo učne načrte in lajšajo izmenjavo in sodelovanje med izobraževalnimi ustanovami.

Koncert ali operacija na oddaljeni lokaciji

Poleg poučevanja glasbe na različnih lokacijah in izvedbe čisto pravih koncertov, je uporaba sistema LoLa primerna tudi na področju medicine, kjer omogoča spremljanje operacij na oddaljenih lokacijah. V Sloveniji je bila tehnologija LoLa predstavljena že nekajkrat, posnetke izvedb si lahko ogledate tukaj.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)