Skoči na glavno vsebino

FTP strežnik

Arnes svojim uporabnikom ponuja tudi storitev FTP, s katero lahko uporabniki naših storitev shranjujejo datoteke na naših strežnikih. Navodila lahko najdete tukaj.

Poleg tega nudimo tudi javni FTP-servis, na katerem zrcalimo tudi bolj znane javno dostopne FTP-strežnike.

Seznam zrcaljenih strežnikov:

“GNU software archive”

GNU-projekt se je začel leta 1984 z namenom razvoja brezplačnega operacijskega sistema, ki temelji na operacijskemu sistemu Unix. Različice, ki temeljijo na jedru Linux, so sedaj v široki uporabi. Za več informacij si oglejte spletno stran www.gnu.org.

Perl CPAN (Comprehensive Perl Archive Network)

Izredno velika zbirka modulov za programski jezik Perl.

Ubuntu, CentosDebian in Slackware Linux

Linux je brezplačen operacijski sistem, ki temelji na operacijskem sistemu Unix. V nekaj letih je njegova uporaba postala zelo razširjena. Zgornje povezave vas popeljejo do zrcaljenih kopij popularnih različic.

OpenOffice

OpenOffice je pisarniška zbirka, ki je na voljo brezplačno. Zbirka vsebuje programe za: oblikovanje dokumentov (Writer), oblikovanje predstavitev (Impress), delo s preglednicami (Calc), obdelavo slik (Draw) in delo z matematičnimi formulami (Formula). Brati zna tudi datoteke, ustvarjene z Microsoft® Office® pisarniško zbirko. Več informacij na spletni strani www.openoffice.org.

Postfix

Poštni strežnik za operacijske sisteme Unix, ki je bil razvit z namenom zamenjave starejšega programa Sendmail. Namen Postfixa je hiter in varen poštni strežnik, ki ga je enostavno upravljati. Več o Postfixu na spletni strani www.postfix.org.

Sendmail

Poštni strežnik za operacijske sisteme Unix, ki je bil eden izmed prvih programov za izmenjavo elektronske pošte. Oglejte si spletno stran www.sendmail.org

RFC-dokumenti

Dokumenti RFC (Request for Comment) predstavljajo standarde, ki opisujejo različne vidike delovanje interneta. Spisek vseh RFC-dokumentov je na voljo na naslovu ftp://ftp.arnes.si/packages/rfc/rfc-index.txt.

MySQL

MySQL je popularen sistem za upravljanje relacijskih podatkovnih zbirk (RDBMS, Relational Database Management System), ki temelji na principu “odprte kode” (Open Source) in uporablja SQL (Structured Query Language).

Squid proxy cache

“Web Proxy Cache” oz. “spletni posrednik” je program, ki omogoča bližnje hranjenje spletnih vsebin z namenom hitrejšega dostopa do pogosto uporabljenih spletnih vsebin.

SSH – Secure Shell

Secure Shell omogoča šifriranje terminalskih sej na oddaljenem računalniku in tako onemogoča direktni prisluh.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)