Skoči na glavno vsebino

FTTH in DSL

Najboljša izbira, če nimate možnosti za optično povezavo.

Obstoječa Telekomova telefonska infrastruktura omogoča uporabo tehnologije xDSL. Pri povezavi se uporabi bakrena parica, po kateri sicer vzpostavljamo navadne telefonske povezave. Zaradi razširjenosti omrežja je povezavo xDSL mogoče vzpostaviti pri večini organizacij, če le ni ovire v preveliki oddaljenosti od centrale ali drugih tehničnih težav.

Tehnologija xDSL omogoča dovolj zmogljive povezave za manjše organizacije ali organizacije brez velikih zahtev po prenosnih kapacitetah. Hkrati so povezave xDSL edina možnost za povezovanje organizacij v krajih, kjer ni Arnesovega vozlišča ali kjer organizacije nimajo možnosti najema ali izgradnje optične povezave.

Obstaja več različic tehnologije xDSL (npr. ADSL, VDSL, SHDSL …), ki se med seboj razlikujejo glede na hitrost prenosa in domet.

Ponudniki ponujajo pakete VDSL s hitrostjo do 60/25 Mb/s in pakete ADSL s hitrostjo do 20/1 Mb/s. Take hitrosti so mogoče le na lokacijah, ki so oddaljene od centrale manj kot 500 m, z večjo oddaljenostjo pa najvišje hitrosti prenosa padajo.

Najvišjo možno hitrost povezave ponudnik določi s testiranjem. Lahko se zgodi, da se najvišja možna stabilna hitrost določi šele po tem, ko je povezava že vzpostavljena.  V takem primeru se pogodba med organizacijo in ponudnikom povezave dopolni.

Za uporabnike Arnesa podjetji Telekom Slovenije in T-2 ponujata pakete ADSL in VDSL pod posebnimi pogoji. Za pridobitev povezav xDSL se obrnite na Arnesovo svetovalno službo.

Opozorilo

Organizacije morajo biti pozorne pri izbiri opreme. Šolske organizacije se lahko glede dobave opreme obrnejo na Arnes, ostale organizacije jo kupijo v skladu z Arnesovim priporočilom.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)