Skoči na glavno vsebino

Brezplačni odprti spletni tečaj o varni rabi interneta in naprav

13. marca 2024 se bo pričel dvajseti Arnesov tečaj o varni rabi interneta in naprav. Tečaj je namenjen v prvi vrsti zaposlenim v izobraževanju, kot tudi vsem drugim, ki jih tovrstna problematika zanima. Naslednja jesenska izvedba tečaja se bo pričela 13. novembra 2024.

Na tečaj se lahko vpišete prek sistema za prijavo na skupnost.sio.si. Za prijavo lahko uporabite AAI-račun, lahko pa se prijavite tudi z navadnim profilom, ki ga sami ustvarite. 

V primeru težav z vpisom na tečaj se za pomoč lahko obrnete na podpora@sio.si.

IKT je v osnovnih in srednjih šolah, na fakultetah in v vrtcih prisoten na vsakem koraku – od e-dnevnika, do uporabe sodobnih tehnologij v učilnicah. Kljub temu pa nam pogosto primanjkuje znanj, kako te tehnologije uporabiti varno. Na primer – ali se znamo zaščititi pred krajo lastnega gesla za e-dnevnik? Arnesov brezplačni tečaj se bo začel v sredini marca 2024. Na njem boste osvojili digitalne kompetence, povezane z varno rabo interneta in sodobnih tehnologij (evropski kompetenčni okvir DIGCOMP). Tečaj bo potekal tri zaporedne tedne. Nova gradiva in naloge bodo objavljene enkrat tedensko, aktivnosti znotraj tedna pa sami lahko izvajate, ko imate čas, saj bodo tako videi kot gradiva dostopna ves teden.

Skupno tedensko obremenitev boste lahko prilagajali svojim željam in potrebam, saj je tečaj namenjen tako osnovnim, kot tudi zahtevnejšim uporabnikom. Za uspešno sodelovanje na tečaju boste prejeli Mozillino značko »Pametni uporabnik interneta«. V primeru, da se po uspešno opravljenem tečaju odločite še za udeležbo na srečanju v živo, pa še potrdilo o usposabljanju v trajanju 16 ur. Za zainteresirane organizacije, na katerih bo tečaj opravljalo večje število zaposlenih, bomo omogočili tudi izvedbo srečanja v živo na njihovi lokaciji.

Na tečaju se boste po posameznih tednih seznanili z:

  • zaščito naprav;
  • zaščito zasebnosti in digitalne identitete;
  • zaščito zdravja in okolja.

Znotraj posameznega tedna vas čakajo sledeče dejavnosti: ogled kratkih video posnetkov, dodatno branje in aktivnosti, pogovor s kolegi in reševanje kvizov.

In kaj o tečaju menijo udeleženci? “Že takoj prvi teden seminarja so se začele po šoli širiti govorice o seminarju; kako je dober, kaj vse še ne vemo, kako so kvalitetni posnetki in še in še. Primoža so kar zasuli s pozitivnimi kritikami in kako je dobro, da nas je prijavil na seminar.Več …

Delavnice v živo

Po zaključku MOST-a bodo izvedene tudi brezplačne delavnice, ki bodo potekale v Konferenčni dvorani, Stavba B, Tehnološki park 19, Ljubljana in so pogoj za pridobitev potrdila o udeležbi na izobraževanju (datumi delavnic bodo objavljeni naknadno). Na posamezna srečanja, se boste lahko prijavili v spletni učilnici tečaja MOST-V, udeležiti pa se je potrebno zgolj enega srečanja.

Vsem organizacijam, ki bi si želele izvedbo delavnice na lastni lokaciji ob želenem terminu, bodo na razpolago zunanji izvajalci. V tem primeru bo strošek izvedbe delavnice na organizacijo 40 EUR in plačilo potnih stroškov (stroške boste poravnali neposredno izvajalcu).

Ekipa

Maja Vreča je zaposlena na Arnesu in sodelavka Centra za varnejši internet SAFE.SI. Predavanja o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij izvaja za strokovne delavce, profesorje, visokošolske učitelje, študente, dijake ter učence. Tesno sodeluje tudi znotraj evropskega INSAFE združenja. Na tokratnem tečaju se bo z vami srečevala v vlogi mentorja in vam pomagala odgovarjati na odprta vprašanja in dileme ter poskrbela, da bo udeležba na tečaju za vas prijetna in koristna.

 

Luka Kušar je zaposlen na Arnesu. Sodeluje pri predavanjih in informiranju javnosti o varni rabi interneta in sodobnih tehnologij. Na tečaju vam bo pomagal s koristnimi informacijami, sodeloval bo v diskusijah in skrbel za tekoč potek tečaja.

 

Na vaša vprašanja bodo v forumih odgovarjali tudi spodaj našteti, vsak v okviru svoje tematike. Ekipa SI-CERT bo tako na primer na vprašanja odgovarjala le v prvem tednu tečaja. Toplo vas vabimo, da izkoristite to priložnost. Zagotovo bodo odgovori na vaša vprašanja zelo koristni tudi ostalim udeležencem tečaja.

SI-CERT je nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij, ki deluje v okviru Arnesa. Izvaja tehnično svetovanje ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorabah, ter nudi informacije o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih.

 

 

 

LOGOUT V centru pomoči pri prekomerni rabi interneta LOGOUT delujejo strokovnjaki, ki vam bodo z veseljem pomagali z odgovori in nasveti povezanimi s to tematiko.

 

 

 

Dr. Benjamin Lesjak je predavatelj na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, pravni strokovnjak in dolgoletni sodelavec projekta SAFE-SI. V okviru projekta izvaja predavanja za učence, dijake, starše in učitelje ter kot pravnik sodeluje tudi pri pripravi vsebin in gradiv za šole.

 

 

V tokratni izvedbi sta se nam pridružili kar dve mojstrici, ki res vesta, kako v šolsko prakso uvajati tematiko, ki jo obravnavamo na tečaju. Obe sta zelo uspešno sodelovali tudi v Arnesovem natečaju za varne šolske ure.

Ana Cencelj je učiteljica računalništva na Osnovni šoli Griže.

 

 

 

  Mojca Kramer je učiteljica računalništva na Osnovni šola Draga Kobala v Mariboru.

 

 

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)