Skoči na glavno vsebino

QoS – zagotavljanje kakovosti

Omogočimo kakovostnejši prenos zvoka in slike.

Video konference, telefonija preko protokola IP in druge sodobne aplikacije za prenos slike in zvoka v realnem času zahtevajo zagotovljeno prepustnost na poti podatkovnega prenosa. Prenos časovno občutljivih podatkov preko optičnih povezav visokih hitrosti je enostavno zagotoviti. Če pa poteka prenos slike in zvoka preko povezav nižjih hitrosti (npr. xDSL), lahko pride do težav. Nejasna in motena slika in prekinjen zvok sta za uporabnike zelo moteča dejavnika, ki jih odvračata od uporabe tovrstnih aplikacij. Motnjam se lahko izognemo z uporabo posebnih mehanizmov, ki zagotovijo, da imajo časovno občutljivi podatki prednost pred ostalimi podatki, ki se prenašajo preko iste povezave. Le-ti so t. i. mehanizmi za zagotavljanje kakovosti storitev ali angleško Quality of Service (QoS).

Oprema, ki jo organizacijam priporočamo za povezavo v omrežje ARNES, omogoča delovanje mehanizmov za zagotavljanje kakovosti storitev. Tehnična služba Arnesa, ki upravlja s to opremo, že ob priklopu vključi privzete nastavitve, ki omogočajo predvsem uporabo videokonferenc in so odvisne tudi od hitrosti povezave. Same nastavitve se lahko kasneje prilagajajo potrebam posameznih uporabnikov.

Na ta način dosežemo, da lahko organizacija kljub povezavi nižje hitrosti učinkovito in brez motenj uporablja zahtevnejše aplikacije.

Opozorilo

Organizacije morajo biti pozorne pri izbiri opreme. Šolske organizacije se lahko glede dobave opreme obrnejo na Arnes, ostale organizacije jo kupijo v skladu z Arnesovim priporočilom.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)