Skoči na glavno vsebino

Registracija .si domene za organizacije, ki uporabljajo storitve Arnesa

Organizacije (tudi društva, zveze, samozaposleni v kulturi, itd.), ki so upravičene do storitev omrežja ARNES (v skladu s kriteriji, ki jih je sprejela vlada RS), lahko ob uporabi drugih Arnesovih storitev neposredno pri Arnesu brezplačno registrirajo oz. podaljšajo domene .si.

Organizacije, ki registrirajo domeno preko Arnesa, morajo registracijo podaljševati enkrat letno. To storite tako, da odgovorite na elektronsko sporočilo, ki ga prejmete 30 dni pred potekom domene.

V primeru, ko na podlagi navedenih kriterijev ni mogoče nedvoumno ugotoviti upravičenosti dostopa v omrežje ARNES, o tem na podlagi pisne vloge odloča komisija, ki jo sestavljajo predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Več o tem si preberite na tem naslovu.

Registracija .si domene je možna le vkolikor že uporabljate/boste uporabljali katero od storitev Arnesa (dostop, gostovanje …).

Obrazec za domene (pdf, ki ga lahko izpolnete).

Obrazce pošljite na Arnes e-pošto: dom-reg@arnes.si.

1. Prenos domene na Arnes
2. Gostovanje DNS zapisov
3. Registracija domene oblike domena.edus.si
4. Kriteriji upravičenosti

Prenos domene na Arnes

Če želite svojo domeno prenesti na Arnes, boste pri trenutnemu registrarju zahtevali, da se nastavi geslo za prenos. Geslo lahko določite sami ali pa to stori registrar in vam ga posreduje.

Geslo nato sporočite Arnesu, ki bo prenos domene tudi izvedel. Nekateri registrarji bodo verjetno nudili možnost nastavitve gesla prek nadzorne plošče za domeno, drugim pa bo potrebno zahtevo sporočiti po e-pošti. Geslo za prenos poteče v šestnajstih dneh, kar pomeni, da je potrebno prenos opraviti v tem roku.

Ko ste pri obstoječem registrarju opravili vse potrebno, pošljete na naslov helpdesk@arnes.si zahtevek za prenos domene, ki mora vsebovati geslo in domeno. Zahtevek lahko na Arnes pošlje samo nosilec ali tehnični kontakt za domeno, upoštevane bodo le zahteve, ki bodo poslane s pravega elektronskega naslova. Po prejemu vseh potrebnih podatkov bo vaša domena prenesena na Arnes.

Gostovanje DNS zapisov

Več o gostovanju primarnega in sekundarnega strežnika za vašo domeno.

Registracija domene oblike domena.edus.si

Vzgojno-izobraževalni zavodi, ki želijo uporabljati domene pod .edus.si, lahko te domene še naprej brezplačno uporabljajo in registrirajo (formular za registracijo poddomen oblike poddomena.edus.si) pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je nosilec te domene (kontaktna oseba na ministrstvu: g. Bojan Rebevšek). Domen pod .edus.si organizacijam ni treba podaljševati. Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport je na svojih spletnih straneh objavilo podrobnejše obvestilo – okrožnico o registraciji domen za vzgojno-izobraževalne zavode.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)