Skoči na glavno vsebino

Lola v Sloveniji

Arnes je v sodelovanju z Glasbenim konservatorijem Giuseppe Tartini iz Trsta, italijansko nacionalno akademsko mrežo GARR in Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani prvič v Sloveniji predstavil Lola tehnologijo s koncertom 29. septembra 2012. Tako je bila odigrana Vivaldijeva sonata, ki so jo hkrati odigrali izvajalci v Trstu in v Ljubljani. Skupaj so zaigrali Uršula Ivanuš Iwaki (čelo) in Erazem Grafenauer (lutnja) v Ljubljani ter Mario Brunello (čelo) v Trstu (posnetek).

Drugič je Arnes predstavil uporabo tehnologije Lola na Arnesovi 20-letnici 29. novembra 2012, v sodelovanju še s Konservatorijem za glasbo in balet Ljubljana, kjer sta bili odigrani skladbi “Stella by Starlight” (Victor Young) in “So What” (Miles Davis), pri čemer sta v Ljubljani igrala Lan Turek (tenor saksofon) in Matija Marion (alt saksofon), v Trstu pa Robert Mikuljan (trobenta), Marco Bolfelli (kitara pri Stella by Starlight), Paolo Ius (kitara pri So What), Mitsugu Harada (kontrabas) in Gianluca Moro (bobni). Zamik med Ljubljano in Trstom je bil le 27 ms. Na voljo je tudi posnetek, ki pa je v slabši kakovosti, kot je bil zvok in slika v sami dvorani, saj Lola omogoča bistveno višjo kakovost prenosa, kot je to običajno za posnetke, primerne za objavo na spletnih straneh.

Tretjič je Ljubljano s Trstom povezala glasba Mozarta, ki je nastala v sodelovanju Simfoničnega orkestra Konservatorija Giuseppe Tartini iz Trsta in dveh pianistov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Urbana Staniča in Tima Jančarja. Koncerta, Posvetilo W. A. Mozartu, sta bila na sporedu v torek 18. oktobra 2016. Glasbeniki so ju s pomočjo tehnologije LOLA izvedli skupaj v Trstu in v Kazinski dvorani v Ljubljani. Posnetek si lahko ogledate na portalu Arnes Video.

V letu 2019 se je začel 3-letni mednarodni projekt SWING – Synergic Work Incoming New Goals for Higher Education Music Institutions, kjer aktivno sodeluje tudi Akademija za Glasbo Univerze v Ljubljani. V okviru tega projekta se je Lola v Sloveniji začela uporabljati ne le kot prikaz tehnologije in za izvedbo enkratnih dogodkov, ampak tudi za redno uporabo za poučevanje.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)