Skoči na glavno vsebino

Znanje brez meja – GÉANT 2020 kot javno dobro evropskih komunikacij

petek, 30. 9. 2011 12:27

GÉANT strokovna skupina bo 4. oktobra 2011 podpredsednici Evropske komisije in komisarki za digitalno agendo Neelie Kroes predala svoje poročilo z naslovom »Znanje brez meja – GÉANT 2020 kot javno dobro evropskih komunikacij«.

Omrežje GÉANT, katerega sestavni del je tudi slovensko akademsko in raziskovalno omrežje ARNES, najboljšim znanstvenikom in raziskovalcem v Evropi in po vsem svetu že desetletje omogoča, da v realnem času sodelujejo pri pionirskih raziskavah. S hitrostjo povezav, ki doseže tudi do 40 gigabitov na sekundo, je največje in tehnološko najnaprednejše večgigabitno raziskovalno-izobraževalno omrežje na svetu. Skupaj z evropskimi nacionalnimi raziskovalnimi in izobraževalnimi omrežji (NREN) – v Sloveniji je to Arnes – prek svojega območja pokritosti povezuje 40 milijonov uporabnikov v več kot 8000 ustanovah v 40 državah.

S tem poročilom želi GÉANT strokovna skupina jasno opredeliti vizijo evropskih raziskovalnih in izobraževalnih omrežij do leta 2020 ter določi akcijski načrt za njeno uresničevanje. Omrežje GÉANT vidijo kot ključni dejavnik za spodbujanje evropskih raziskav, inovacij in izobraževanja na različnih družbenih in gospodarskih področjih ter platformo za usposabljanje naslednje generacije znanstvenikov in inovatorjev.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)