Skoči na glavno vsebino

Začetek delovanja tretje generacije omrežja GÉANT

torek, 1. 12. 2009 12:34

V torek, 1. decembra 2009, je začela delovati tretja generacija evropskega raziskovalnega in izobraževalnega omrežja GÉANT. Za tretjo generacijo GÉANT, ki bo delovala do leta 2013, je Evropska komisija v okviru 7. okvirnega programa EU prispevala 93 milijonov evrov. Enako vsoto pa so prispevala vsa evropska raziskovalna in izobraževalna omrežja. Sorazmeren delež je prispeval tudi Arnes.

S tem je zagotovljeno delovanje in razvoj najnaprednejšega svetovnega komunikacijskega omrežja. Na svoji hrbtenici GÉANT omogoča več deset gigabitne hitrosti. Omrežje je zasnovano hibridno, kar pomeni, da je na omrežju mogoče vzpostaviti tudi povezave točka-točka. Te namenske povezave uporabljajo pri najbolj zahtevnih projektih. Eno takih več gigabitnih povezav uporablja Institut Jožef Stefan za dostop do podatkov iz poskusov na Velikem hadronskem trkalniku (LHC). Omrežje je postalo nepogrešljivo pri najzahtevnejših evropskih projektih na področjih telemedicine, astronomije, fizike, strojništva, genetskih raziskav in drugih področij znanosti, ki pri preučevanju potrebujejo kakovostne in zmogljive komunikacijske povezave.

GÉANT je visoko zmogljivo vseevropsko omrežje, ki je namenjeno raziskovalni in izobraževalni sferi. Omrežje je vzpostavljeno na 50 tisoč kilometrov najetih optičnih vodov in v enoten raziskovalni in izobraževalni prostor povezuje ustanove vseh evropskih držav. GÉANT uporablja okoli 40 milijonov raziskovalcev, pedagogov, študentov in učencev. Z omrežjem GÉANT je Evropa postala svetovno stičišče znanstvenega sodelovanja preko komunikacijskih omrežij.

“Neizmerna možnost za prenos podatkov in geografska razvejanost povezav preko omrežja GÉANT Evropi zagotavlja osrednje mesto na področju raziskovanja in izobraževanja ter sodelovanje z največjimi svetovnimi umi”, je dejala Viviane Reading, evropska komisarka za informacijsko družbo in medije. “Vlaganje Evropske komisije v projekt omrežja GÉANT tretje generacije bo okrepilo evropsko konkurenčnost, okrepilo pa bo tudi sodelovanje med raziskovalci na svetovni ravni. Evropska komisija se je zavezala, da bo vodilna pri razvoju interneta, s tem bo hkrati omogočila sodelovanje znanstvenikov na svetovni ravni. Posebno pozornost bo pri tem namenila svetovnim izzivom, ki se tičejo nas vseh. Ti izzivi so: podnebne spremembe, zdravje ljudi in preskrba z energijo.”

GÉANT se povezuje tudi z ostalimi mednarodnimi raziskovalnimi in izobraževalnimi omrežji. Med njimi z Internet2 v ZDA, Azijsko-Pacifiško TIEN, RedCLARA v Južni Ameriki, CAREN v Osrednji Aziji, EUMEDCONNECT, ki povezuje Mediteranske države, ORIENT v Kitajski, Ubuntunet Alliance v Podsaharski Afriki in BSI v Črnomorski regiji.

Projekt je zelo pomemben tudi za odpravljanje digitalne ločnice med raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami med različnimi državami in znotraj njih. Evropska komisija s projektom skuša vplivati tudi na stabilizacijo cen komunikacijskih povezav in na kakovost omrežij v Evropi.

Omrežje GÉANT upravlja, vzdržuje in nadgrajuje organizacija Dante.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)