Skoči na glavno vsebino

Z naravo proti zasvojenosti z digitalnimi tehnologijami

sreda, 8. 7. 2020 14:52

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si svetujejo, naj se med počitnicami otroci in najstniki čim bolj odklopijo od digitalnih naprav in družabnih omrežij, na katera so se pretirano navezali v času epidemije koronavirusa. Prav tako si lahko zdaj vzamemo čas za čiščenje telefonov vseh nepotrebnih aplikacij. 

Namesto računalnika ali mobilnega telefona raje v naravo

Otroci in mladostniki so v času epidemije COVID-19 preživeli veliko časa na napravah z zasloni. Posledično se nekateri starši sedaj srečujejo s težavami prekomerne rabe pri otrocih, kar lahko vodi v zasvojenost. Na Safe.si vsem svetujejo, da naj v poletnem času zmanjšajo količino časa, ki ga preživijo na internetu, računalnikih, mobilnih telefonih in družabnih omrežjih. Otroke naj starši aktivno usmerjajo in spodbujajo k aktivnostim, ki ne potrebujejo naprav z zasloni. 

Zelo blagodejen učinek imajo sprehodi v naravo. Polurni sprehod po gozdu, parku, travniku, ob reki, morski obali, jezeru ali drugem vodnem okolju, bo imel pomirjujoč učinek tako na odrasle kot tudi na najstnike in otroke. Z opazovanjem narave in odkrivanjem njenih skrivnosti se bomo sprostili, spočili, otroci bodo z gibanjem sprostili energijo, se krepili in gibalno razvijali ter obenem ugotovili, da so zanimive stvari tudi izven digitalnega sveta. Sprehodi naj bodo redni, če je le mogoče vsakodnevni, kombiniramo jih lahko z izleti. Predvsem naj bo v času sprehoda telefon v žepu in utišan, da ne bo motil sproščanja z opozorili o novih sporočilih. Starši naj poskrbijo tudi, da otroci pred spanjem ne uporabljajo naprav z zasloni, ker motijo kakovosten spanec, ki ga otroci nujno potrebujejo za zdravo rast in razvoj.

Še vedno je smiselno biti pozoren na čas, ki ga otroci in najstniki preživijo na napravah z zasloni in ta naj v času počitnic ne presega priporočeni dve uri na dan za zabavo za najstnike, pri otrocih pa naj bo čas še krajši, odvisen od starosti. Številni strokovnjaki ugotavljajo, da je bolj kot količina časa, ki ga mladostniki preživijo na digitalnih napravah, pomembno, kaj na njih počnejo. Kakovostno in ustvarjalno preživljanje časa na internetu gotovo ne povzroča težav z zasvojenostjo, v nasprotju z uporabo digitalnih naprav za zabavo in za »zapravljanje« časa brez konkretnega namena.

Zapiranje računov in odstranjevanje aplikacij

V času epidemije in šolanja od doma so si številni naložili različne aplikacije in ustvarili nove račune. Zdaj imajo na telefonu ali računalniku aplikacije, ki jih ne uporabljajo, potencialno pa so izpostavljeni možnim prevaram. Zato je zelo priporočljivo vse račune in aplikacije, ki jih ne potrebujemo več, izbrisati.

Safe.si ob tem opozarja, da izbris aplikacije iz telefona, tablice ali računalnika ni dovolj. Najprej je treba izbrisati profil ali račun, šele nato aplikacijo. Navodila za izbris običajno najdemo na straneh za pomoč posamezne aplikacije ali družbenega omrežja. Na spletni strani Safe.si so v središču za pomoč  pripravili povezave na navodila za izbris profilov na nekaterih družbenih omrežjih.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)