Skoči na glavno vsebino

V Mreži znanja: Ali lahko stroj zavzame mesto učitelja?

sreda, 20. 11. 2019 10:51

Rok za prijavo na konferenco Mreža znanja se izteka, zato pohitite s prijavo. Število mest je omejeno. Konferenca, ki povezuje znanje, bo potekala 4. in 5. decembra v hotelu Austria Trend v Ljubljani.

Za vas smo pripravili bogat program z več kot 40 zanimivimi predavanji in delavnicami.

Prijavo lahko opravite prek spletnega obrazca na skupnostih SIO. Za vas smo pripravili tudi kratka navodila.

40 predavanj in delavnic

Sredo bomo začeli z novostmi na področju superračunalništva v Sloveniji, področje koordinira nacionalno superračunalniško omrežje – SLING, v sklopu zanimivega projekta HPC RIVR pa v Mariboru gradijo nov evropski superračunalniški center.

Tematiko bosta nadgradila gosta iz Italije, predstavnika GARR, italijanske raziskovalne in izobraževalne mreže. Navezala se bosta na tematiko superračunalništva, nato pa predstavila prednosti mednarodnega povezovanja na zanimivem primeru, ko so v Italiji zaradi napake pri gradnji avtoceste nenadoma ostali brez internetne povezave v celotni deželi Furlanija – Julijska krajina.

Dosežki programa SIO-2020

Predstavili vam bomo dosežke programa SIO-2020, ki je za osnovne in srednje šole v Sloveniji del vsakdana. Razveseljuje vas dobava nove opreme, prav tako smo zgradili brezžična omrežja na več kot 680 lokacijah. Nova znanja so vam na voljo prek e-učenja, kjer spoznavate nove e-vsebine, hkrati pa ustvarjamo in nadgrajujemo e-storitve.

Ali lahko stroj zavzame mesto učitelja?

Ob uvajanju naprednih tehnologij v učni proces pa je potreben tudi razmislek o tem, čemu ta tehnologija sploh služi. O vprašanju, ali lahko stroj v učnem procesu zavzame mesto učitelja, se bo spraševal dr. Damijan Štefanc, izredni profesor na oddelku za pedagogiko in andragogiko na Filozofski fakulteti.

Med mnogimi novostmi Arnesovih storitev bo poseben poudarek na spletni dostopnosti in njenem pomenu, tudi v praksi. Gledališčnik Goro Osojnik, ki vodi Gledališče Ane Monro, vam bo predstavil zanimiv pogled na oblikovanje spletišč.

O 50-letnici interneta in razvoju umetne inteligence

Dotaknili se bomo tudi vaših osebnih podatkov in njihove obdelave v omrežju ARNES, temu pa bosta sledili zanimivi predavanji o vse bolj prisotni umetni inteligenci in prelomnici, ki jo je pred 50 leti ustvarilo prvo sporočilo, ki so ga poslali prek interneta.

Naučite se preživeti na družbenih omrežjih

Mala šola je zelo pomembna za preživetje v sodobnem svetu, pravijo Varni na internetu, še posebej, če gre za to, da se naučite preživeti na družbenih omrežjih, kjer lahko nekateri v prevarah izgubijo več 10.000 evrov.

Sledilo bo predavanje, ki bo predstavilo sedanjost, v kateri mešamo kritično dojemanje medijskih vsebin in usposobljenost za uporabo digitalnih tehnologij, aktivno državljanstvo pa se zlorablja za spodbujanje interesov informacijske industrije.

Prvi dan bomo zaključili s povezovanjem znanja in mreženjem po sami konferenci.

Bodite inovativni pri rabi IKT

Drugi dan konference je v večji meri posvečen delavnicam in predstavitvam praktičnih in poglobljenih primerov rabe storitev. Za uvod bomo spregovorili o strokovni plati uvajanja tehnologij v izobraževalne procese, nato pa se posvetili inovativnim rabam brezžičnih omrežij v šolah.

Na področju brezžičnih omrežij se v sodobnem času pogosto prek interneta širijo tudi zmote, strahovi in laži o elektromagnetnem valovanju. Predstavili bomo mejne vrednosti, načine nadzora in zagotavljanja varnosti ter rezultate raziskav o varnosti.

Pet delavnic za poglobljeno znanje

Predstavili vam bomo tudi množični odprti spletni tečaj za otroke, spletni časopis za radovedne šolarje in veliko inovativnih primerov rabe IKT v izobraževanju. Udeležili se boste lahko petih delavnic.

Prijavite se še danes

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite. V lanskem letu se je konference udeležilo več kot 400 strokovnjakov.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)