Skoči na glavno vsebino

V Evropi uporabljamo zadnje IPv4-naslove – živel IPv6!

petek, 14. 9. 2012 12:14

Današnji dan smo nestrpno pričakovali! Z evropskega Registra internetnih virov – RIPE NCC – so nas obvestili, da so izčrpali vse IPv4-naslove z izjemo zadnjega bloka velikosti /8, ki zadostuje za 65,000 srednje velikih IPv4-omrežij:

»V petek, 14. 9. 2012, je RIPE NCC – Register internetnih virov v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v delih Centralne Azije – razdelil zadnje bloke prostega IPv4-naslovnega prostora. To pomeni, da bomo lokalnim registrom od sedaj naprej dodeljevali IPv4-naslovni prostor iz zadnjega razpoložljivega bloka velikosti /8«.

Uporabo zadnjega bloka bodo v RIPE NCC z današnjim dnem upočasnili in skrbno nadzirali, saj bo dodeljevanje IPv4-naslovov potekalo skladno s strogimi pravili. Omejili so velikost zadnjega IPv4-bloka, ki ga lahko pridobi lokalni register ali internetni ponudnik. Kljub morebitnim dokazilom lokalnega registra, da potrebuje večji blok, le-ta ne bo večji od /22, kar zadošča le za približno 1,000 IPv4-naslovov ali 4 srednje velika omrežja z javnimi IPv4-naslovi. Hkrati vzpodbujajo prehod na IPv6, saj dodelitev zadnjega IPv4-bloka pogojujejo s tem, da prejemnik že ima registriran IPv6-naslovni prostor.

Na grafu, ki ga na RIPE NCC redno posodabljajo, lahko spremljamo velikost prostega IPv4-naslovnega bloka v naši regiji – v prvi polovici septembra 2012 so dodelili približno 4 milijone IPv4-naslovov, kar zadošča za 15,000 srednje velikih omrežij. V kolikor bi se razdeljevanje nadaljevalo s tako dinamiko, bi v Evropi in na Bližnjem vzhodu do konca leta 2012 zagotovo ostali brez prostih IPv4-naslovov. Strožja pravila dodeljevanja bodo ta čas verjetno podaljšala, predvsem pa omogočila enakomernejšo razdelitev zadnjih prostih blokov. Zmanjšane so tudi možnosti, da bi si velike organizacije prisvojile dragocene IPv4-naslove v škodo množice manjših.

Vir:

Axel Pawlik, direktor RIPE NCC, je ob tem prelomnem dogodku še enkrat poudaril nujnost uvajanja IPv6 v internetna omrežja in storitve: »Za zagotovitev nemotenega delovanja interneta in njegovo nadaljnjo rast je ključno, da vse zainteresirane strani v svoja omrežja uvedejo IPv6«.

Na dogodek gledamo z optimizmom – dokončna izraba IPv4-naslovov bo vzpodbudila uvajanje sodobnejšega in naprednejšega IP-protokola – IPv6. Sodobna omrežja so že povsem pripravljena na IPv6, prav tako najpogosteje uporabljane storitve. Veliki ponudniki internetnih storitev in vsebin so svojo pripravljenost na IPv6 prikazali že na dan »Svetovne izstrelitve IPv6«, 6. 6. 2012. Zdaj je več kot očitno, da gre zares – IPv6 je de-facto standardni protokol rastočega interneta in temelj za nove storitve.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)