Skoči na glavno vsebino

WebRTC – videokonferenca v spletnem brskalniku

Arnes WebRTC omogoča dostop do videokonferenčnih sob na Arnes MCU strežnikih že samo s sodobnim spletnim brskalnikom, brez namestitve kakršnekoli dodatne programske opreme (tudi brez uporabe Flasha), saj uporablja najnovešo tehnologijo WebRTC (Web Real-Time Communications).

Kaj potrebujem?

Za uporabo WebRTC potrebujete sodoben spletni brskalnik, ki ima vgrajeno podporo za WebRTC. Trenutno WebRTC podpirajo naslednji brskalniki:

  • Chrome
  • Firefox
  • Opera

na Windows, Mac OS X in Linux računalnikih. Chrome podpira WebRTC tudi na Androidnih tablicah in Androidnih pametnih telefonih.

Kaj pa ostali brskalniki, ki WebRTC še ne podpirajo?

Tudi ostale brskalnike, ki WebRTC sicer še ne podpirajo, je mogoče uporabiti za videokonferenco preko Arnesovih WebRTC strežnikov. Podprti brskalniki so:

  • Internet Explorer (Windows)
  • Microsoft Edge (Windows), do različice 19. Novejši že imajo podporo in uporabljajo WebRTC.
  • Safari (Mac OS X), do različice 10. Novejši že imajo podporo in uporabljajo WebRTC.

Pri teh brskalnikih se bo namesto WebRTC tehnologije uporabila starejša Flash (RTMP) tehnologija.

Kateri brskalnik je najbolje izbrati?

Najbolje je WebRTC tehnologija izpopolnjena v brskalniku Chrome. Glavne prednosti brskalnika Chrome pred ostalimi brskalniki z WebRTC podporo so:

  • omogoča pošiljanje slike namizja računalnik (velja tudi za brskalnik Firefox) ali slike izbrane odprte aplikacije (okna) v videokonferenco
  • omogoča uporabo videokonference tudi brez uporabe slušalk, saj ima vgrajene algoritme za preprečevanje odmeva
  • omogoča uporabo videokonference tudi na s požarnimi zidovi zelo zaprtih omrežjih s tuneliranjem vsega videokonferenčnega prometa preko protokola TCP

Kako lahko v videokonferenco pošiljam sliko svoje predstavitve?

Celotno sliko namizja računalnika je mogoče v videokonferenco pošiljati z brskalnikom Chrome in Firefox, pri ostalih podprtih brskalnikih je mogoče v videokonferenco pošiljati v obliki predstavitve navadne slike (npr. .jpg) in strani iz PDF datotek.

Kako se priključim v videokonferenco z WebRTC?

Spletno povezavo za dostop do videokonferenčne sobe na Arnes MCU strežnikih dobite na Arnes MCU portalu, ko naredite svojo konferenčno sobo ali vam jo posreduje organizator videokonference.

Kako lahko preiskusim delovanje videokonference z WebRTC?

Preiskus WebRTC podpore v vašem brskalniku lahko preverite preko strani https://webrtc.arnes.si/webapp/#/?conference=test, kakor tudi preko strani https://test.webrtc.org.

Delovanje videokonference z uporabo WebRTC lahko preiskusite kadarkoli tako, da se priključite v Arnesovo javno testno videokonferenčno sobo preko povezave https://webrtc.arnes.si/webapp/#/?conference=0000@mcu1.arnes.si . Za običajno uporabo videokonference si preko Arnesovega MCU portala najprej naredite svojo konferenčno sobo in ne uporabljate javne testne sobe.

Kako se lahko v videokonferenco z WebRTC priključim s programom, brez uporabe brskalnika?

Brezplačen program, ki omogoča enake funkcionalnosti priklopa v videokonferenco, kot brskalnik Chrome, je na voljo na strani:

Po prenosu in namestitvi programa se v videokonferenco na strežnikih Arnes MCU priključite tako, da v programu le vpišete naslov videokonference in izbrani MCU strežnik, oblike xxxx@mcuY.arnes.si (npr. za javno testno videokonferenčno sobo vpišete le 0000@mcu1.arnes.si), se povežete in nato vzpostavite videokonferenčno povezavo s klikom na ikono za vklop kamere. V nastavitvah programa ni potrebno nastavljati ničesar.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)