Skoči na glavno vsebino

Splet praznuje 30 let!

petek, 6. 8. 2021 6:00

Britanski informatik sir Tim Berners-Lee je pred 30 leti, 6. avgusta 1991, javnosti v novičarski skupini alt.hypertext predstavil projekt WWW (World Wide Web project).

Tako je Berners-Lee s tekstovno spletno stranjo z besedami, ki so vsebovale hiperpovezave do drugih strani, javnosti predstavil svoj načrt za razvoj storitve, brez katere si življenja ne moremo več predstavljati.

Prost dostop do akademskih informacij

»Projekt WWW združuje tehnike pridobivanja informacij in hiperteksta, ki omogočajo enostavni, a močni svetovni informacijski sistem,« je zapisal Berners-Lee na prvi svetovni javni spletni strani. »Projekt se je začel z željo, da bi bile akademske informacije prosto dostopne komurkoli

Spletna stran, ki je od leta 2013 znova na voljo na izvirnem naslovu http://info.cern.ch, je vsebovala osnovne napotke, kako deluje splet, skupaj z navodili za dostop do dokumentov in postavitev lastnega strežnika.

Sicer Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta, avtor prvega internetnega odjemalca in strežnika ter hkrati tvorec protokolov HTML in HTTP, vseskozi izpostavlja tudi pomembnost načela internetne nevtralnosti. Leta 2011 je tako dejal: »Če opazite, da se nevtralnost interneta zmanjšuje ali jo kdo zlorablja, se morate zganiti in nekaj ukreniti

Do sodobnega spletišča z Arnes Spletom

Sodobna spletišča lahko na enostaven način postavite tudi z Arnes Spletom, ki temelji na najbolj priljubljeni rešitvi na svetu, platformi WordPress.

Na Arnesu bomo poskrbeli za delovanje storitve, varnost in posodobitve, medtem ko se boste lahko sami posvetili vsebini. Nekaj idej lahko najdete v naši zbirki spletišč vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki uporabljajo različne teme, ki so vam na voljo.

Ne pozabite tudi na vključenost in dostopnost, ki ju lahko zagotovite tudi s pomočjo vtičnika SOGO dostopnost. Obiskovalci spletišča tako lahko spremenijo pisavo, povečajo črke, spremenijo kontrast barv na spletišču, ustavijo premike in uredijo besedilo tako, da so vse povezave podčrtane.

Navodila za uporabo vtičnika najdete na spletni strani Arnes Spleta.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)