Skoči na glavno vsebino

RIPE NCC je zmanjkalo naslovov IPv4

četrtek, 12. 12. 2019 15:35

25. novembra 2019 ob 15:35, je RIPE NCC izvedel zadnjo dodelitev bloka /22 naslovov IPv4 iz preostalih naslovov v razpoložljivem naboru. Naslovov IPv4 je tako zmanjkalo.

Obvestilo ni presenetilo omrežnih operaterjev – skupnost RIPE je že dolgo pričakovala in se pripravljala na to, da bo zmanjkalo naslovov IPv4. Pravzaprav je odgovorno ravnanje skupnosti s temi viri razlog, da so lahko, potem ko so leta 2012 dodelili zadnji blok /8, bloke /22 dodeljevali še tisočim v regiji.

Obnovljeni naslovi IPv4 in čakalni seznam

Čeprav je naslovov IPv4 zmanjkalo, jih bodo v prihodnje še naprej obnavljali. Te naslove bodo na RIPE NCC pridobivali od organizacij, ki več ne poslujejo ali obstajajo, ali pa od omrežij, ki so vrnila naslove, ki jih ne potrebujejo. Ti naslovi bodo lokalnim internetnim registrom (LIR-jem) dodeljeni glede na položaj članov na čakalnem seznamu.

Čeprav na RIPE NCC pričakujejo, da bodo naslove IPv4 dodeljevali še nekaj časa, te majhne količine niti približno ne izpolnjujejo potreb omrežij, ki dandanes potrebujejo več milijonov naslovov.

Samo LIR-ji, ki od organizacije RIPE NCC še nikdar niso prejeli dodelitve naslovov IPv4, lahko zahtevajo naslove s čakalnega seznama in so edini upravičeni, da jim dodelijo en blok /24.

Poziv k večjemu napredku na področju naslovov IPv6

Ta dogodek je še en korak na poti do globalnega izčrpanja preostalega naslovnega prostora IPv4. V zadnjih letih so Na RIPE NCC opazili pojav trga za prenos naslovov IPv4 in obširnejšo uporabo prevajanja omrežnih naslovov operaterskega razreda (Grade Network Address Translation). Pri obeh pristopih nastajajo stroški in kompromisi, noben od njiju pa ne rešuje temeljne težave, da naslovov IPv4 ni dovolj za vse.

Brez obsežne uvedbe protokola IPv6 obstaja tveganje, da bo rast interneta v prihodnosti po nepotrebnem omejena – ne zaradi pomanjkanja usposobljenih omrežnih inženirjev, tehnične opreme ali naložbe, temveč zaradi premalo edinstvenih omrežnih identifikatorjev. 

Z optimizmom in navdušenjem čakamo, kaj bo prineslo novo poglavje. Lotimo se dela – skupaj bomo oblikovali prihodnost interneta.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)