Skoči na glavno vsebino

Predsednik je odlikoval Arnes

ponedeljek, 17. 11. 2014 9:36

Danes, 17. 11. 2014, je predsednik Republike Slovenije Akademski in raziskovalni mreži Slovenije – Arnes vročil odlikovanje za zasluge pri razvoju in uvajanju novih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v Sloveniji (utemeljitev).

Arnes, ki je bil pred 22 leti ustanovljen kot nacionalno »akademsko omrežje«, danes v mednarodno raziskovalno in izobraževalno omrežje GÉANT povezuje preko 1.000 organizacij s preko 200.000 uporabniki s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture. S svojim omrežjem, storitvami, upravljanjem stičišča internetnih ponudnikov in domene .si ter skrbjo za varnost predstavlja enega ključnih delov slovenske e-infrastrukture, hkrati pa neprestano skrbi za prenos znanja ob uvajanju novih tehnologij.

Direktor Arnesa, mag. Marko Bonač, ki zavod Arnes vodi že od njegove ustanovitve, poudarja: »Na področju IKT smo bili 22 nazaj resnično pionirji in vse do danes nam je uspelo ostati ena ključnih organizacij, ki skrbi za vpeljavo novih omrežnih tehnologij v slovenski prostor«.

V času po ustanovitvi l. 1992 je bila vloga Arnesa pionirska: raziskovalce in univerze je povezoval s kolegi v tujini, prinašal internet v slovenske šole in z množičnim dostopom učiteljev in učencev, dijakov ter študentov do interneta pomembno spodbudil njegovo uporabo in razmah. Še pred tem pa sta direktor Marko Bonač in legendarni računalnik Stenar sodelovala pri slovenski osamosvojitvi – preko tega strežnika na IJS so tedaj v svet prodirale novice o dogajanju v Sloveniji v času vojne in izolacije. Na Stenarju, ki smo ga pred časom lahko videli na razstavi v Muzeju novejše zgodovine, so skozi devetdeseta leta odraščale prve generacije starih in mladih navdušencev interneta.

Če so v devetdesetih učencem v šolah preproste klicne povezave pomenile prelom v možnosti komunikacije z vrstniki po svetu, pa lahko po 20 letih Glasbena akademija s kolegi v tujini ubrano koncertira preko namenske povezave po optičnih vlaknih. Arnesova vizija je, da s svojimi omrežji, računalniškim oblakom in storitvami zagotovi tako raziskovalcu kot učitelju v majhnem kraju dostop do vrhunske tehnologije in enake možnosti sodelovanja v zahtevnih mednarodnih projektih, kot jo imajo njihovi kolegi na Švedskem, v Švici ali v Angliji. Spomnimo se, da je bilo kar 4% izračunov, potrebnih za dokazovanje Higgsovega bozona, opravljenih v razmeroma majhni Sloveniji.

S poglobljenim poznavanjem omrežnih tehnologij in izkušnjami, ki so jih Arnesovi strokovnjaki nakopičili v 22 letih razvoja, je Arnes postal nepogrešljiv partner v nacionalnih programih informatizacije, še posebej na področju izobraževanja. Za osmišljeno uporabo novih tehnologij je pomembno njihovo poznavanje, zato Arnes veliko pozornosti posveča prenosu znanja na uporabnike. V zadnjem času je močno vidno njegovo prizadevanje pri osveščanju široke javnosti o spletnih pasteh, nevarnostih in nevšečnostih, ki jih izvaja skozi program Varni na internetu in projekt SAFE-SI. Ko govorimo o razvoju e-Slovenije, mimo Arnesa gotovo ne moremo.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)