Skoči na glavno vsebino

HackathON: S superračunalnikom in odprtimi podatki proti zmagi

petek, 10. 5. 2024 10:09

Arnes v sodelovanju s Slovenskim društvom Informatika, portalom Odprti podatki Slovenije, Slovensko skupnostjo odprte znanosti, Nacionalnim kompetenčnim centrom za superračunalništvo, Fakulteto za računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani ter pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO predstavlja prvi Arnesov vseslovenski HackathON.

Rdeča nit tekmovanja je uporaba načel odprte znanosti s poudarkom na odprtih podatkih in ugotavljanjem njihovega potenciala prek obdelave s pomočjo superračunalnika za reševanje izzivov, ki naslavljajo cilje trajnostnega razvoja UNESCO. V skladu s tem smo za tekmovalce pripravili predloge izzivov, lahko pa so si izmislili svojega. Vsi sodelujoči se lahko pomerijo tudi v dodatnem izzivu podjetja Sandoz – Lek.

HackathON poteka v dveh krogih. Začel se je 4. aprila s spoznavnim dogodkom na Fakulteti za računalništvo in informatiko na Univerzi v Ljubljani. Pred tem smo za udeležence organizirali tudi tri izobraževanja: Uvod v superračunalništvo, Spoznaj odprto znanost in Znanost, komunikacija in mediji.

V HackathONovi galeriji pa si oglejte še nekaj utrinkov.

10 ekip in 40 inovativnih tekmovalcev

Drugi krog, ki je bolj praktične narave, bo potekal 13. in 14. maja v Portorožu v sklopu konference »Dnevi slovenske informatike«.

Tekmovalni del bo trajal 24 ur, od 13. maja ob 12. uri do 14. maja ob 12. uri. Deset ekip oziroma skoraj 40 tekmovalcev z inovativnimi rešitvami, ki so predstavljene na spletni strani https://hackathon.si/uvrsceni, bodo imele v času tekmovanja omogočen dostop do EuroHPC Vega, najzmogljivejšega slovenskega superračunalnika. Zaključni dogodek s predstavitvijo projektov in mreženjem s študenti bo ob 14.30, zmagovalce pa bomo razglasili v večernem programu, ki se bo začel ob 19. uri.

Več informacij o drugem krogu vam je na voljo na spletni strani https://hackathon.si/2-krog.

HackatON organiziramo z namenom združevanja različnih disciplin, ne le znotraj področja STEM, temveč tudi s področji družboslovja in humanistike, ter povezovanje študentov različnih univerz. Raznolikost in sodelovanje sta ključna za inovativne rešitve, ki bodo povezale znanje.

Kmalu boste lahko odkrili inovativne rešitve mladih talentov, ki združujejo odprte podatke, superračunalništvo in multidisciplinarne pristope za reševanje izzivov, ki so usmerjeni k ciljem trajnostnega razvoja UNESCO.

Za več informacij smo vam na voljo na e-naslovu: hackathon@arnes.si.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)