Skoči na glavno vsebino

Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj

torek, 6. 2. 2018 1:00

Ob dnevu varne rabe interneta, ki je potekal 6. februarja 2018, so na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si tudi letos pripravili zanimive aktivnosti, ki se povezujejo s sloganom »Ustvarjaj, povezuj in širi spoštovanje: prijaznejši internet se začne s teboj.« Vsebine na internetu ustvarjamo vsi uporabniki. Če ustvarjamo kakovostne vsebine, potem to koristi vsem.

Safe.si je letos prav posebno pozornost namenil temam spletnega ugleda in pretiranega objavljanja na spletu. Vsakič, ko objavimo informacije na spletu, kjer jih lahko vidijo vsi, izgubimo nekoliko svoje zasebnosti in dopolnimo svoj spletni ugled in digitalni odtis. Z deljenjem fotografij in ostalih informacij preko Facebooka, Viberja, Instagrama, Snapchata in drugih omrežij, nimamo več nadzora nad tem, kdo vse jih bo videl ali delil naprej. Fotografije, ki krožijo na internetu, je skoraj nemogoče odstraniti, neprimerne objave imajo lahko posledice na različnih področjih, v družbi, v šoli, pri iskanju zaposlitve ipd. Otroci in mladostniki so sicer največkrat žrtve neprimernih in tudi nezakonitih vsebin, vendar pa tudi sami ustvarjajo veliko neprimernih vsebin in si s tem povzročajo škodo.

Policija ovadila več kot 1.000 mladih

V svetu trenutno najbolj odmeva primer z Danske, ko je policija ovadila 1.004 mlade, stare med 15 in 20 let, ki so si prek Facebooka pošiljali videoposnetek in fotografije spolne narave, na katerih sta bila dva petnajstletnika. Gre za primer nekritičnega razpošiljanja ali objavljanja neprimernih vsebin med mladimi, pri čemer se ne zavedajo, da poleg tega, da si kvarijo spletni ugled, lahko delajo tudi kazniva dejanja. Tudi pri nas opažamo, da si mladi vse prepogosto izmenjujejo neprimerne fotografije in videoposnetke, na katerih so mladoletne osebe delno ali popolnoma gole, ki jih zakonodaja sicer opredeljuje za posnetke spolnih zlorab otrok. Prav tako je med mladimi na družabnih omrežjih in prek aplikacij za sporočanje veliko nasilja, ki za seboj pušča tudi psihične posledice na posameznikih.

Zaradi vsega naštetega je nujno, da vsi, ki ustvarjamo spletne vsebine, torej založniki, podjetja, otroci, najstniki, odrasli in drugi skušamo narediti čim več, da bi bilo neprimernih vsebin in neprimernega vedenja čim manj.

Izobraževalni seminar za učitelje in šolske strokovne delavce

Učitelji in drugi zaposleni v šolah so tisti, ki poleg staršev lahko storijo največ pri izobraževanju otrok glede uporabe interneta in tveganj, ki prežijo na otroke in mladostnike. Zato je ključnega pomena, da so seznanjeni z novostmi na tem področju. Safe.si je ob dnevu varne rabe interneta 2018 pripravil brezplačni izobraževalni seminar za šolske delavce (ravnatelje, pomočnike ravnateljev, učitelje, šolske svetovalne delavce) z naslovom »Novosti na področju (varne) rabe tehnologije, škodljivih spletnih vsebin ter tveganih vedenj.«

Predavatelji na seminarju so postregli s pregledom najnovejših vsebinskih tveganj in pasti, s katerimi se v šolah srečujejo pri uporabi internetnih tehnologij, pa tudi izven nje in z možnimi oblikami preventive. Pomemben poudarek je bil podan tudi vplivu medijev na mlade, predvsem z vidika tveganih vedenj, ki jih spodbujajo.

Uvodni nagovor si lahko ogledate v spodnjem videu, ostala predavanja pa so na voljo na portalu Arnes Video.

Projekt Center za varnejši internet izvajajo Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Arnes, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), financirata pa ga Agencija INEA pri Evropski komisiji prek Instrumenta za povezovanje Evrope in Ministrstvo za javno upravo.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)