Skoči na glavno vsebino

Comtrade je novi član superračunalniške infrastrukture

torek, 14. 2. 2017 15:45

grid_sling_comtrade_Arnes_iStock_000017885579_Medium_500Slovenski iniciativi za nacionalni grid, SLING, ki jo vodi Arnes, se je na začetku leta pridružil novi član, podjetje Comtrade Digital Services.

Superračunalniško infrastrukturo bodo v podjetju uporabljali za razvojno raziskovalno dejavnost na področju tehnologije znanja, podatkovnega rudarjenja in razvoja sistemov na osnovi nevronskih mrež in podobnih tehnologij. Comtrade ima dolgo tradicijo sodelovanja na področju znanosti. Trenutno podjetje sodeluje pri razvoju teorije tipov v raziskavi, ki je del “Okvirnega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020” in je aktivni član Evropske organizacije za jedrske raziskave CERN.

Gregor Molan, predstavnik podjetja Comtrade je ob pridružitvi dejal: “Ponosni smo, da smo postali uporabniki infrastrukture, ki jo nudita SLING in EGI. Dostop do grida smo že preizkusili in obeti za prihodnje raziskovalne dejavnosti, ki jih načrtujemo, so veliki.”

Hitra in enostavna rešitev za kompleksne izračune

V Sloveniji lahko tehnologije grid uporabljajo vsi raziskovalci, saj jim je na voljo Arnesova testna gruča. Za uporabo je potrebna zgolj pridobitev digitalnega potrdila.

Uporabnik grida lahko hitro in enostavno opravi zelo kompleksne izračune, saj so mu na voljo računalniki po vsem svetu, uporaba certifikata pa zagotavlja določeno stopnjo varnosti. Raziskave, ki bi sicer na enem računalniku potekale več desetletij, je mogoče s pomočjo grid tehnologij izvesti v nekaj dnevih.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)