Skoči na glavno vsebino

180.000 ogledov dokumentarnega filma Žejni svet

ponedeljek, 18. 5. 2020 8:00

Osnovnim in srednjim šolam smo v tednu, ko smo obeležili svetovni dan Zemlje, z dokumentarnim filmom Žejni svet (La Soif du Monde) omogočili izjemno 90-minutno potovanje okoli sveta. Film, ki ga je ustvaril priznani režiser in fotograf Yann Arthus-Bertrand, je na portalu Arnes Video zabeležil 180.000 ogledov.

V času izobraževanja na daljavo smo, po pobudi in izjemni zavzetosti sodelavcev Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani in sodelavcev Arnesa, izvedli izjemno uspešen spletni izobraževalni dogodek.

Film, ki očara in pretrese

Sodelavci Biotehniške fakultete so povedali, da se je vse skupaj začelo kot splet naključij. Sodelavka je francosko organizacijo Goodplanet.org, ki je nosilka avtorskih pravic, zaprosila za uporabo (drugega) gradiva za svoje študente in se tekom dogovorov seznanila z dokumentarnim filmom Žejni svet: »Film me je obenem očaral in pretresel, zato sem pripravila slovenske podnapise in zaprosila za njegovo uporabo. Organizacija Goodplanet.org je dovolila javni brezplačni ogled dokumentarca v tednu okrog Svetovnega dneva Zemlje. Beseda je dala besedo in dokumentarni film Žejni svet je vstopil v domove slovenskih osnovnošolcev in srednješolcev. Organizatorji smo v najboljšem primeru upali na nekaj tisoč ogledov, dejanski odziv učiteljev in otrok pa je presegel vsa pričakovanja.«

Številne šole so ogled dokumentarnega filma vključile v izobraževalni proces, prek videokonference pa so se gledalci pridružili slovenskemu limnologu, strokovnjaku za živalstvo in rastlinstvo celinskih voda, prof. dr. Mihaelu Tomanu z Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. Profesor je v živo odgovarjal na vprašanja, ki so se gledalcem porodila ob ogledu filma. Uspel je odgovoriti na mnoga, ne pa na čisto vsa, saj ste nas gledalci z vprašanji zasuli.

Neverjeten odziv učiteljev in otrok

Gledalci so bili med ogledom navdušeni in šokirani.

»Dokumentarec je bil poln nepredstavljivo groznih dejstev, o katerih sami niti ne pomislimo, saj smo navajeni lahkotnega stila življenja, ki so nam ga zagotovili naši predniki. Tudi če se sami ne zavedamo nevarnosti trenutne krize na svetu, nas bo prej kot slej doletela, zato je moje mnenje, da je bolje začeti z delom zdaj kot pa prepozno

»Film se je zdel učencem zanimiv, poučen, podatki v njem pa šokantni. Komentirali so, da se premalo zavedamo, kako lepo nam je v Sloveniji

»Film je ganljiv, spravil me je v solze, zavedati sem se začela pomebnosti vode

»Film mi je podal novo perspektivo na svet in mi pokazal, kako so na Zemlji ljudje še vedno brez osnovnih dobrin

»Večina dijakov je bila s filmom zelo zadovoljna. Film se jih je dotaknil. Ob ogledu filma so se zavedeli, kakšno srečo imajo, da nimajo primankljaja vode in da je voda, ki jim je na voljo, visoke kakovosti. Prav tako se sedaj bolj zavedajo, koliko vode dnevno porabimo. Številke dnevne porabe vode so se jim namreč zdele skoraj zastrašujoče

Po uspešnem projektu smo dobili tudi množico vprašanj, ali bo film znova na voljo, zato si skupaj s sodelavko Biotehniške fakultete prizadevamo za nadaljevanje uspešnega dogodka. Poročilo o izjemnem uspehu filma smo posredovali tudi organizaciji GoodPlanet.org, ki nam je, kot lastnica avtorskih pravic za dokumentarni film, dogodek omogočila.

Skrivnostni svet celinskih voda

Yann Arthus-Bertrand je svetovno znani francoski fotograf in režiser, čigar zaščitni znak so odlični posnetki Zemlje iz zraka. Je ustanovitelj fundacije GoodPlanet, ki s številnimi projekti izobražuje o okoljski problematiki in dviga zavest o pomenu ohranjanja narave in trajnostnega družbenega razvoja.

Žejni svet, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo. Posnetki nam omogočajo odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)