Skoči na glavno vsebino

IPv4-naslovnega prostora je dokončno zmanjkalo

torek, 1. 2. 2011 12:27

Včeraj, 31. januarja 2011, je, po poročanju zavoda Go6, agencija IANA podelila poslednja dva razpoložljiva IPv4-bloka regionalnim registrom. Čeprav dodelitev zadnjih kosov IPv4-naslovnega prostora še ne pomeni, da je ves prostor dejansko tudi že porabljen, vseeno predstavlja zelo pomemben mejnik v razvoju interneta. Širitev na osnovi starega protokola bo kmalu dosegla svojo zgornjo mejo, nadaljnja rast pa je mogoča le v prostoru novega protokola IPv6. Ponudnike po vsem svetu pa čaka še veliko dela pri prilagajanju storitev novemu protokolu.

Slovenija je po nekaterih kazalnikih sicer med vodilnimi državami pri pripravljenosti na IPv6, kar je poudaril že Daniel Karrenberg z RIPE NCC. Uvedbe IPv6 se lotevamo složno – s sodelovanjem Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije ter večine vodilnih slovenskih operaterjev, ponudnikov in razvijalcev IT storitev in infrastrukture, združenih v slovenski iniciativi za prehod na IPv6 – Go6. Kljub temu, da imajo ponudniki internetnega dostopa še nekaj rezervnega naslovnega prostora IPv4, pa to ne omili nujnosti prehoda na novi protokol.

Da bi vzpodbudili prehod na IPv6, bo 8. junija 2011 v organizaciji Internet Society potekal svetovni IPv6-dan. Na ta dan bo večina vodilnih ponudnikov internetnih storitev, kot so Google, Facebook, Yahoo … dostop do svojih vsebin ponudila tudi preko novega protokola. Sodelovanje slovenskih ponudnikov vsebin na svetovnem dnevu IPv6 skuša spodbuditi tudi zavod Go6, ki že pripravlja seznam ponudnikov, ki bodo na omenjeni dan omogočili dostop do svojih storitev preko IPv6 in IPv4. Na svetovnem dnevu IPv6 bo sodeloval tudi Arnes, saj so od leta 2010 preko novega protokola že dosegljive Arnesove spletne strani in še nekatere druge storitve.

Arnesovo omrežje je na protokol IPv6 pripravljeno že od leta 2003. Kot soustanovitelj zavoda Go6 in v sodelovanju z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije Arnes preko delavnic in strokovnih srečanj prenaša znanje slovenskim operaterjem in sodeluje pri sooblikovanju organizacijskih vidikov vpeljevanja novega protokola v slovenski internet. Arnes svojim organizacijam članicam nudi tudi strokovno pomoč pri vpeljavi IPv6 v lokalna omrežja.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)