Skoči na glavno vsebino

Slovenija vodilna v implementaciji IPv6

ponedeljek, 17. 5. 2010 12:34

“Slovenija je trenutno vodilna pri uporabi IPv6,” je v svojem osrednjem predavanju na četrtkovem 3. slovenskem vrhu IPv6 poudaril Daniel Karrenberg, eden legendarnih graditeljev interneta. “To je vaša konkurenčna prednost,” je še poudaril v nadaljevanju.

Daniel Karrenberg je vodja raziskovalnega oddelka na RIPE NCC, katerega naloga je koordinacija aktivnosti, ki so potrebne za globalno delovanje interneta. Pred več kot  100 udeleženci četrtkovega vrha, kar je za tako specifično strokovno srečanje izjemno spodbudno, je Daniel K. predstavil rezultate, ki kažejo zelo dinamično aktivnost na področju uvajanja IPv6 v Sloveniji.

RIPE NCC meri število “domorodnih paketov IPv6”  tudi po evropskih mestih. “Ne morem mimo dejstva, da je Ljubljana zopet na vrhu,” je Karrenberg komentiral svojo preglednico, iz katere je razvidno, da se Ljubljana uvršča celo pred Espoo, finsko tehnološko cono poleg Helsinkov:

Za to je nedvomno odločilno zaslužna množica aktivnih posameznikov in organizacij, ki sodelujejo v sklopu pobude go6, katere strateški partner je Arnes. Slovenski vrh IPv6, tokrat že tretji v skupni organizaciji go6 in Arnesa, privablja vsako leto več predstavnikov operaterjev, vodilnih ponudnikov in razvijalcev IT storitev in infrastrukture, pristojnih ministrstev in agencij …

Karrenberg med drugim opozarja, da odlašanje z implementacijo IPv6 zavira razvoj interneta in inovativnih rešitev. Prepričan je, da živahna aktivnost skupnosti go6 v Sloveniji, ki spodbuja uporabo novega internetnega protokola, pomeni pomembno konkurenčno prednost Slovenije pri razvoju informacijske tehnologije, in da tujci zaradi tega raje vlagajo v razvojne projekte v Sloveniji.

Posnetek predavanja Daniela Karrenberga in ostalih predavanj ter delavnic 3. slovenskega vrha IPv6 si lahko ogledate na Arnesovem strežniku.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)