Skoči na glavno vsebino

Trajni javni poziv za dostop in rabo računskih virov SLING

ponedeljek, 12. 7. 2021 13:32

1. julija 2021 so za uporabnike slovenskega nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING začela veljati pravila dostopa in rabe superračunalniških kapacitet v odprtem dostopu.

Na spletni strani SLING je objavljen trajni poziv upravičencem oziroma uporabnikom vključenih gruč v začasna pravila.

Uporabnike superračunalniških kapacitet na gručah Vega, Maister, Trdina, Arnes in NSC naprošamo, da najavijo svoje projekte z obrazcem, skladno s pravili, do 1. septembra 2021. S tem se samodejno podaljša uporaba kapacitet na obstoječih gručah.

Po preteku prehodnega obdobja za prijavo, dolžino določijo skrbniki sistemov, skrbniki sprejmejo odločitev, ali bodo dostope uporabnikom onemogočili ali dovolili nadaljnjo uporabo brez prijave (in oddaje poročil).

Vsak upravičenec mora po preteku treh mesecev od dodelitve dostopa oddati kratko vmesno poročilo s pomočjo obrazca za vmesna poročila, če želi, da se mu dostop podaljša, drugače mora oddati končno poročilo s pomočjo obrazca in navodil za končno poročilo, kot je to navedeno v začasnih pravilih.

Superračunalniki na dosegu rok

SLING, ki ga koordiniramo na Arnesu, raziskovalcem omogoča preprost, standardiziran dostop do infrastrukture za porazdeljeno računanje in obdelavo podatkov, tako da lahko uporabljajo procesorske enote, omrežne povezave in diskovne kapacitete številnih računalniških gruč v različnih računskih centrih v Sloveniji in celotnem omrežju Evropske iniciative za računski grid EGI. Večina največjih slovenskih gruč je vključenih v SLING, tako da je mogoče naloge hkrati pošiljati na več gruč.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)