Skoči na glavno vsebino

Storitev Arnes News se z novim letom poslavlja!

ponedeljek, 7. 12. 2015 11:26

31.12.2015 bomo ugasnili storitev Arnes News, ki temelji na protokolu NNTP. Storitev je bila sicer v fazi ugašanja že zadnji dve leti.

december_2015_Arnes_news_NNTP_iStock_000046798230_Large

Storitev Arnes News je povezovala uporabnike v interesne skupine in jim omogočala olajšano komunikacijo na daljavo. Zaradi pogostosti uporabe e-pošte je bila komunikacija preko protokola NNTP v preteklosti v uporabi le v določenih delovnih procesih.

V tem času se je razvila množica bolj modernih, namenskih in dodelanih protokolov, predvsem pa so se močno razvila družbena omrežja, ki so komunikacijo preko NNTP protokola močno izpodrinila. To je bilo opaziti tudi pri močnem upadu uporabnikov.

Nekaj alternativ protokolu NNTP

  • RSS viri in bralniki RSS virov,
  • e-poštne skupine in liste,
  • forumi, ki omogočajo sledenje rubrikam in odgovarjanje preko e-pošte

Komunikacijska okolja, ki jih omogoča Arnes

Za radovedne: Kaj NNTP protokol sploh je?

NNTP je protokol za distribucijo in pošiljanje novic preko varnega komunikacijskega kanala (TCP). NNTP je izdelan tako, da so novice shranjene v centralni podatkovni bazi, ki naročenemu uporabniku omogoča izbiro in pregled izbranih novic.

NNTP protokol deluje na TCP transportnem sistemu in uporablja vrata 119. Za komunikacijo med odjemalcem in strežnikom je uporabljen podoben način kot pri prenosu elektronskih sporočil. Ukazi in odgovori so zgrajeni iz znakov iz ASCII tabele, vsak ukaz pa je zaključen s kombinacijo znakov CR-LF (Carriage Return – Line Feed: skok na začetek vrstice – skok na naslednjo vrstico).

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)