Skoči na glavno vsebino

Slovenija je država, ki se složno loteva IPv6

četrtek, 23. 12. 2010 12:02

Slovenija je država, ki se složno loteva IPv6, je eden izmed poudarkov legendarnega Martina J. Levyja na IPv6-dnevu konference Future Internet, ki je 14. decembra 2010 potekal v belgijskem Gentu.

Med vabljenimi predavatelji sta Slovenijo zastopala Davor Šoštarič z Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo in Urban Kunc z Agencije za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije. Na predavanjih in okrogli mizi sta predstavila uspešne modele sodelovanja med slovenskimi operaterji, ponudniki in razvijalci IT storitev in infrastrukture ter pristojnimi ministrstvi in agencijami. Predstavljena je bila tudi slovenska pobuda za enotni evropski IPv6 profil, ki temelji na dokumentu »Requirements For IPv6 in ICT Equipment« (RIPE 501). V skupnem profilu naj bi bile definirane zahteve evropskih vlad o skladnosti opreme z IPv6 ter zahteve po ustreznem nivoju znanja in izkušenj sistemskih integratorjev. Na konferenci je bila javnosti prvič predstavljena tudi študija »IPv6 curricula«, katere naročnik je Evropska komisija. Cilj študije je bil identificirati ključne igralce, sektorje in procese, povezane z implementacijo novega protokola. Študija je identificirala mehanizme, vzpodbude  in dobre prakse, ki lahko pripomorejo k učinkoviti in pravočasni implementaciji teh novih tehnologij. Pri pripravi študije je sodeloval tudi Arnesov strokovnjak Matjaž Straus Istenič.

Slovenija je sicer po nekaterih kazalcih vodilna država pri pripravljenosti na IPv6-protokol, kar je poudaril že Daniel Karrenberg z RIPE NCC.  Tudi Arnes vse več svojih storitev prilagaja na IPv6.

*Slovenia (a country that’s got it’s IPv6 act together)

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)