Skoči na glavno vsebino

Slovenija 21. na superračunalniški lestvici Top 500

četrtek, 8. 7. 2021 10:05

Slovenski nacionalni superračunalnik HPC Vega se je uvrstil na lestvico Top 500 in tako postavil Slovenijo na 21. mesto med državami po moči uvrščenih superračunalnikov na lestvici Top 500 junija 2021.

HPC Vega se je na lestvici Top 500 uvrstil na dveh mestih, po primerjalnem testu HPL na 107. mestu z računsko particijo in na 134. mestu s pospeševalno particijo, po primerjalnem testu HPCG pa na 56. and 71. mesto. S skupno kapaciteto obeh particij (Rmax (TFlop/s) 6918,0 TFlops/s, Rpeak 10047,0 TFlop/s, HPCG 126,15 TFlop/s) bi se superračunalnik uvrstil na 57. in 42. mesto.

Sistem HPC Vega domuje na Institutu informacijskih znanosti IZUM v Mariboru in je nastal v sodelovanju med slovenskimi partnerji ter evropskim skupnim podjetjem EuroHPC.

Superračunalnik, ki ga je dobavilo evropsko podjetje Atos, je postal prvi skupni evropski sistem v okviru EuroHPC, ki je začel z rednim delom in so ga lahko začeli uporabljati raziskovalci z vse Evrope. Je tudi največji superračunalnik v Sloveniji, kjer je bil vzpostavljen v okviru nacionalne strategije projekta HPC RIVR, s katerim je Slovenija nadgradila svojo nacionalno infrastrukturo ter povečala regionalne kompetence vzhodne regije na tem področju. Vega je kar 13- krat zmogljivejša od Arnesove superračunalniške gruče, ki je pred tem držala slovenski rekord v zmogljivosti s 520 TFlops/s.

HPC Vega uporabljajo raziskovalci z mnogih različnih raziskovalnih področij, s sistemom pa upravljajo strokovnjaki IZUM-a ter ekipa nacionalnih izvedencev v okviru konzorcija Nacionalnega superračunalniškega omrežja SLING, ki ga koordiniramo na Arnesu.

SLING sodeluje tudi v konzorciju Leonardo, ki bo vzpostavil enega največjih evropskih superračunalnikov v sosednji Italiji.

Preprost dostop do superračunalnikov in izobraževanj za raziskovalce

SLING raziskovalcem omogoča preprost, standardiziran dostop do infrastrukture za porazdeljeno računanje in obdelavo podatkov, tako da lahko uporabljajo procesorske enote, omrežne povezave in diskovne kapacitete številnih računalniških gruč v različnih računskih centrih v Sloveniji in celotnem omrežju Evropske iniciative za računski grid EGI. Večina največjih slovenskih gruč je vključenih v SLING, tako da je mogoče naloge hkrati pošiljati na več gruč.

Na Arnesu smo z desetimi partnerji v konzorciju SLING vzpostavili tudi slovenski kompetenčni center za superračunalništvo, ki ga v okviru projekta evropskih nacionalnih kompetenčnih centrov EUROCC financira pobuda EuroHPC. Kompetenčni center spodbuja izobraževanje, usposabljanje in povezovanje na področju superračunalništva, za potrebe raziskav v znanosti in industriji, na akademskem področju ter pri zagotavljanju javnih storitev, predvsem prek dviga nivoja znanja uporabnikov in splošnega zavedanja, kakšne so prednosti uporabe tovrstne tehnologije.

Če želite biti redno obveščeni o novostih na področju uporabe tehnologije HPC ter o izvedbi različnih dogodkov in izobraževanj, se lahko naročite na e-novice SLING.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)