Skoči na glavno vsebino

Postavili smo nov internetni hitrostni rekord s protokolom IPv6

četrtek, 19. 9. 2002 12:35

V petek 27.9.2002, je ekipa strokovnjakov ARNES-a (akademsko in izobraževalno omrežje Slovenije), DANTE-ja (upravljalci pan-evropskega akademskega omrežja GÉANT, ki povezuje nacionalna akademska omrežja) in RedIRIS-a (špansko akademsko in izobraževalno omrežje) postavila nov rekord v hitrosti prenosa podatkov z novo generacijo internetnega protokola IPv6.

Iz Ljubljane v Madrid smo preko 2518 kilometrov akademskih omrežij ARNES-a, GÉANT-a in RedIRIS-a, uspeli poslati 675 megabajtov veliko datoteko v 11,73 sekunde. S tem smo za 30 krat presegli prejšnji rekord.

Rezultat je sad skupnih prizadevanj evropskih akademskih omrežij, povezanih v GÉANT, da bi vpeljali nove tehnologije in tehnološke standarde. Rekord ni bil postavljen na poskusnem, temveč na akademskem omrežju, obremenjenim z običajnim prometom. Zato smo poskus opravili ob 5h zjutraj, ko je na povezavi, ki povezuje ARNES s svetom, najmanj prometa. Dosežek je še bolj zanimiv, če vemo, da ima večina akademskih omrežij mnogo (tudi do 16-krat) hitrejše mednarodne povezave. Na ta način smo pokazali, da je poleg hitrih linij za take dosežke prav tako pomembno tudi tehnično znanje. Dosežen rezultat dokazuje, da postajajo implementacije IPv6 počasi primerne za vsakdanjo uporabo.

Precej opreme, na kateri je zgrajen internet, se sicer lahko nadgradi s podporo za IPv6, vendar zvečine ne omogoča velikih hitrosti prenosa preko tega protokola. Zato bo vpeljava IPv6 v internet povezana z velikimi vlaganji v omrežja. Ker obstoječi verziji internetnega protokola IPv4 zmanjkuje prostih naslovov, pa se temu ne bo moč izogniti.

V evropskih raziskovalnih in izobraževalnih omrežjih se že nekaj let pripravljamo na vpeljavo internetnega protokola IPv6. ARNES je s tem dosežkom pokazal, kako dobro lahko protokol deluje v tovrstnih omrežjih. Izvedeni poizkus predstavlja del ARNES-ovih prizadevanj za razvoj novih tehnologij in storitev, ter njihovo vpeljavo v slovensko izobraževalno in raziskovalno sfero.

Rekord je bil dosežen je v okviru tekmovanja za najhitrejši prenos podatkov preko zemeljskih vodov ob uporabi standardnih internetnih protokolov. Tekmovanje organizira konzorcij Internet2, ki ga sestavlja 200 univerz iz ZDA, ARNES pa ima v njem status mednarodnega partnerja. Rekord 1215 terabit metrov na sekundo (483 megabitov na sekundo preko 2518 km omrežja), je komisija Internet2 priznala v torek 4.10.2002. Zadnjega, ki je znašal 39,81 terabit metrov na sekundo sta avgusta letos dosegli ekipi iz ameriških univerz Eugene in Syracuse.

Uradna objava na spletnih straneh Internet2 konzorcija

Novico so med drugim objavili tudi

  • Financial Times
  • Der Standard
  • Mladina
  • Dnevnik.si
  • RedIRIS
  • Juniper

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)