Skoči na glavno vsebino

Cisco Jabber Video: Namestitev programa

Programsko opremo in storitev je mogoče dobiti brezplačno v okviru BETA programa na https://www.cisco.com/c/en/us/products/collaboration-endpoints/jabber-video-telepresence-movi/index.html. Spodnja navodila so za uporabnike računalnikov z Windows operacijskim sistemom, na Mac OS X sistemih je namestitev podobna. Na tabličnem računalniku iPad je namestitev in registracija še enostavnejša, saj program namestite preko in po potrebi tudi registracijo opravite znotraj programa. Registracija ni potrebna, če se v program prijavite z enakim “uporabniškim imenom”, kot ga uporabljate za Cisco Jabber Video na Windows oz. Mac računalniku.

V kolikor uporabljate novejše Mac OS X računalnike in vam program Cisco Jabber Video ne prepozna kamere, morate namestiti novejšo različico Cisco Jabber Video (vsaj 4.7), ki podpira tudi PCI-E kamere. Program dobite brezplačno (potrebna je tudi brezplačna registracija) na Cisco spletni strani. Po nadgradnji na različico 4.7 ali 4.8 vam bo program ob zagonu vedno ponujal “nadgradnjo” na različico 4.6, ki je ne smete sprejeti.

V kolikor uporabljate polno različico Cisco Jabber Video pri komercialnih ponudnikih, jo je priporočljivo namestiti po navodilih ponudnika Cisco Jabber Video storitve (v Sloveniji Nil d.o.o. ali Kron Telekom d.o.o.).

V kolikor po uspešno zaključeni prvi registraciji še niste prenesli programa na svoj računalnik, to lahko storite kadarkoli tako, da na spletne strani https://www.cisco.com/c/en/us/products/collaboration-endpoints/jabber-video-telepresence-movi/index.html kliknite na ikono “Get Jabber Video”:

in pod “Already registered?” ponovno vnesite vaš e-poštni ali @jabber.com (običajno ime.priimek@jabber.com naslov):

Nato prenesete ponujen program na svoj računalnik in sledite navodilom ob namestitvi programa:

 

Nato sprejmete pogoje uporabe:

in dokončate namestitev:

Med namestitvijo ni potrebno vnašati nobenih posebnih nastavitev, boste pa za namestitev verjetno potrebovali administratorske pravice na vašem lokalnem računalniku. Po uspešni namestitvi boste med nameščenimi programi našli “Cisco Jabber Video for TelePresence”.

Ob prvem zagonu “Cisco Jabber Video for TelePresence” se odpre okno za prijavo, kjer, če že ni, pod “Username:” vnesete vaše Cisco Jabber Video uporabniško ime (tisto, kar je levo od znaka @ pri vašem ime.priimek@jabber.com SIP videokonferenčnem naslovu), ustrezno geslo in prijava s klikom na “Sign in”. Po želji pustite vključeno še kljukico “Remember me”, če ne želite teh podatkov ročno vpisovati po vsakem zagonu programa:

Nato izberete aktiven mikrofon, zvočnike in kamero, če imate le teh več, sicer pustite vse nastavitve privzete:

Na tej strani tudi lahko preiskusimo:

  • delovanje mikrofona, ki je optimalno, če se nam, kadar govorimo, zgoraj izrisujejo zelene kocke nekje v sredinskem delu;
  • pod “Test” lahko preiskusimo delovanje naših zvočnikov oz. slušalk.

Na naslednji strani preverimo še zmogljivost naše opreme:

S tem je namestitev programa končana:

Spreminjanje nastavitev po namestitvi

Po želj lahko nastavitve programa spreminjamo tudi kadarkoli naknadno, s klikom na ikono “orodje” desno zgoraj:

Pod “Settings…”  se nam odpre okno z vsemi nastavitvami programa. Pod “Sign-in” izbiro vpisanih podatkov NE spreminjajte, razen če uporabljate komercialnega ponudnika Cisco Jabber Video storitve. Priporočamo pa izklop obeh kljukic na vrhu:

  • za samodejni zagon programa Jabber Video ob prijavi na računalnik (Start Jabber Video when I log on to my computer) in
  • opcijo za avtomatsko registracijo na strežniku (Sign in automatically)

in kliknete OK:

S klikom na “Bandwidth” lahko nastavljate hitrost videokonferenčnega klica, ki jo nastavitve glede na hitrost vaše internetne povezave (za Full HD podporo potrebujete vsaj 2.6 Mbit/s in komercialni dostop pri Cisco Jabber Video ponudniku), pri čemer upoštevajte, da naj bo vaša maksimalna videokonferenčna hitrost povečana za 20% še vedno nižja, kot je dejanska prepustnost vaše internetne povezave (za 4 Mbit/s videokonferenčni klic potrebujete 4 + 20% = 4.8 Mbit/s). Pri asimetričnih internetnih povezavah (xDSL, kabelski dostop) je potrebno upoštevati obe hitrosti, za prenos do vas (Incoming bandwidth) in od vas (Outgoing bandwidth), saj je videokonferenca dvosmerni promet:

S klikom na “Audio” lahko nastavljate uporabljeni mikrofon in zvočnike (vgrajeni, zunanji):

  • če imate zunanjo USB spletno kamero, priporočamo izbero mikrofona, ki je vgrajen v kameri;
  • na tej strani lahko preiskusite delovanje mikrofona (ob govorjenju se pojavi zelena črtica, ki naj bo v priporočljivem območju na sredini (Recommended range), sicer ustrezno nastavite drsnik levo-desno;
  • s klikom na Test preiskusite delovanje zvočnikov in nastavljate glasnost zvočnikov (pomik drsnika levo-desno);

S klikom na “Video” lahko izberete željeno kamero (če jih imate več). Priporočamo izbiro zunanje USB spletne kamere, saj običajno podpirajo višjo ločljivost slike in imajo boljšo optiko:

Pod Notifications lahko nastavljate ton zvonenja in njegovo aktivacijo:

S klikom na OK shranite vse spremembe in se vrnete v osnovno okno.

Hitre nastavitve

V kolikor ponovno kliknete na ikono za orodje desno zgoraj, lahko izberete tudi “Quick Setup”, kjer najprej izbirate mikrofon, zvočnik in kamero:

na naslednji strani (klik na Next) pa lahko vidite opis zmogljivosti vaše opreme:

Različica programske opreme

Pod orodji z izbiro “About” vidite različico uporabljene programske opreme:

Odjava s strežnika

Pod orodja z izbiro “Sign Out” se odjavite, odregistrirate s strežnika Cisco Jabber Video storitve in s tem niste več dosegljivi za SIP videokonferenčne klice.

Uporaba programa

Po uspešni namestitvi programa videokonferenco tudi preiskusite.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)