Skoči na glavno vsebino

Pogosta vprašanja: Spletne strani

 
1 Kakšna je cena za komercialno domačo stran na ARNESu?
2 Vsake toliko opazim kratico ARNES NOC. Kaj je to?
Kako si lahko pripravim lastno WWW domačo stran (homepage)?
Kako in kje lahko objavim datoteke svoje domače strani?
5 Kako uporabiti/pognati lasten CGI program?
6 Rad bi več prostora za postavitev domače strani svoje organizacije (inštituta, razvojnega oddelka, muzeja, šole…), kam/na koga naj se obrnem?
7 Ali podpirate Microsoftove FrontPage podaljške? (Microsoft FrontPage server extensions)?
8 Ali to pomeni, da svojih html dokumentov ustvarjenih s FrontPage, res ne morem uporabiti na ARNESu?
9 Prenosi tujih WWW strani mi včasih delujejo zelo počasi!
10 Kako spremenim zaščite datotek (če so zaščitene preveč in na primer ne vidim svojih WWW strani)?
 

 

[ 1 ] Kakšna je cena za komercialno domačo stran na ARNESu?

Uporabnikom ARNESa je prepovedana uporaba servisa v komercialne namene (glej pravila), saj so ARNESovi servisi namenjeni izključno akademski, izobraževalni in raziskovalni sferi, torej nekomercialni. Ostaneta torej dve možnosti. Prva je brezplačen prostor na internetu, ki ga nudi več organizacij po svetu (recimo www.geocities.com); druga možnost pa so slovenski komercialni ponudniki interneta (SiOL, Telemach, T-2, Amis …).

[ 2 ] Vsake toliko opazim kratico ARNES NOC. Kaj je to?

ARNES NOC pomeni ARNES Network Operations Center, katerega naloga je nadzor nad delovanjem omrežja in obveščanje o morebitnih spremembah v omrežju ARNES.

[ 3 ] Kako si lahko pripravim lastno WWW domačo stran (homepage)?

Vsi ARNES uporabniki imajo možnost postavitve lastne domače strani. Naprošamo vas, da se držite pravil, ki veljajo pri objavljanju v javnih medijih. Ker po akademski mreži ni dovoljen komercialni promet, ne smete ponujati oz. oglaševati izdelkov ali storitev. Za domačo stran, ki predstavlja organizacijo (inštitut, razvojni oddelek, muzej, šolo…) lahko upravitelj domače strani po dogovoru dobi na razpolago večji diskovni prostor.

Vaše datoteke SE LAHKO končajo na .html ali na .htm – DELA OBOJE!

Vsebina domače strani preko FTPja prenesite v mapo (direktorij) www na strežniku (www2.arnes.si).

Naslov vaše spletne strani je www2.arnes.si/~uporabniško_ime/. Ta URL kaže na datoteko /uporabniško_ime/www/index.html (ali index.htm), dosegate pa lahko tudi direktno vse druge datoteke na tem direktoriju.

Primer:
Na datoteko PREDSTAVITEV.HTML v mapi (direktoriju) www kaže URL www2.arnes.si/~uporabniško_ime/PREDSTAVITEV.HTML.

V primeru, da ustvarite podmape v www mapi, potem za uporabniškim imenom v URL vpišite ime poddirektorija

Primer:
www2.arnes.si/~uporabniško_ime/slike/jaz.gif

POZOR: WWW2.ARNES.SI loči med velikimi in malimi črkami, zato morate v index.html (ali index.htm) in vseh nadaljnih referencah pisati dejanska imena datotek ali področij (z malimi črkami, brez šumnikov, če so imena le teh v malih črkah in obratno).

Podrobna navodila v zvezi s postavitvijo domače strani najdete na tem naslovu.

[ 4 ] Kako in kje lahko objavim datoteke svoje domače strani?

Na strežniku www2.arnes.si imate na voljo prostor za postavitev domače strani. Običajno se za prenos datotek uporablja FTP odjemalec.(npr. FileZilla, Classic FTP in drugi). Podrobna navodila v zvezi z izdelovanjem in postavitvijo spletnih strani najdete na naših spletnih straneh

[ 5 ] Kako uporabiti/pognati lasten CGI program?

Zaradi varnostnih razlogov, lastnih CGI programov v svojih www straneh na strežniku ARNESa ni mogoče uporabljati.

[ 6 ] Rad bi več prostora za postavitev domače strani svoje organizacije (inštituta, razvojnega oddelka, muzeja, šole…), kam/na koga naj se obrnem?

Pošljite e-pošto na naslov helpdesk@arnes.si in navedite za kakšno predstavitveno stran gre ter razloge za povečanje prostora.

[ 7 ] Ali podpirate Microsoftove FrontPage podaljške? (Microsoft FrontPage server extensions)?

Ne. Razlogi so različni, med drugim zato, ker so FrontPage server extensions mišljeni za uporabnike, ki imajo svoje lokalne WWW strežnike in ne za ponudnike Interneta, ki gostijo večje število uporabnikov na osrednjem WWW strežniku. Prav tako je znanih več hroščev (bug-ov), ki bi ogrožali varnost in delovanje strežnika, na katerem bi tekel ta program.

[ 8 ] Ali to pomeni, da svojih html dokumentov ustvarjenih s FrontPage, res ne morem uporabiti na ARNESu?

Ne. Na spletnem strežniku ARNESa lahko uporabite VSE standardne html dokumente, ne glede na to, v katerem HTML urejevalniku so nastali. Uporabljate lahko vse funkcije, ki vam jih nudi FrontPage, razen funkcije bot.

[ 9 ] Prenosi tujih WWW strani mi včasih delujejo zelo počasi!

Vzrokov je lahko več:

  • preobremenjen tuji www strežnik
  • obremenjene linije v tujini, ki vodijo do tujega www strežnika
  • obremenjeno omrežje ARNES

ARNES-ove mednarodne linije so zlasti čez dan precej obremenjene. Posledično se informacije z oddaljenih strežnikov utegnejo prenašati počasi. V takem primeru je dobro:

  • preveriti ali je odzivnost do tujih in domačih strežnikov enako počasna
    • če je odzivnost različna je težava lahko v omrežju tujih ponudnikov preko katerih vodi pot do vašega željenega strežnika. Če se to dogaja dalj časa nam javite na naslov helpdesk@arnes.si
  • preveriti ali obstaja informacija, ki jo iščete, kje bližje. Večina popularnih spletnih mest ima svoj zrcalni strežnik tudi v Evropi. Povezave na zrcaljene kopije običajno najdete na spletnih straneh pod rubriko “Mirrors”.
  • v spletnem brkljalniku nastavite proxy strežnik proxy.arnes.si vrata 3128, ki pospeši prenašanje pogosto obiskanih spletnih strani

[ 10 ] Kako spremenim zaščite datotek (če so zaščitene preveč in na primer ne vidim svojih WWW strani)

Preko terminalskega načina se povežite na Razor, izberite opcijo 2.Terminalsko delo, nato opcijo 2. WWW pregledovalnik in delo z datotekami in kot zadnjo še opcijo Delo z datotekami. Prikaže se seznam map (direktorijev) in datotek, prestavimo se v željeno mapo (direktorij) in na željeno datoteko. Na skrajni levi strani vidimo nekaj podobnega temu:

Current directory is /zrkranjc/www ../
drwx------ zrkranjc 512 Apr 23 16:21 ../ 
-rw------- zrkranjc 0 May 5 11:13 test.html 

Vidimo da je datoteka test.html preveč zaščitena. Osvetljeno vrstico premaknemo nanjo in pritisnemo Modify – M, nato pa za permission pritisnemo – p. Nato nastavimo za datoteko stvari takole (predvsem pametna je zadnja, ki dovoli širnemu svetu, da sploh vidi to datoteko):

 Owner:
 [X] Read
 [X] Write
 [ ] Execute
 Group AAZX:
 [X] Read
 [ ] Write
 [ ] Execute
 Others:
 [X] Read
 [ ] Write
 [ ] Execute

Ko nastavite, pritisnite gumb Submit in spremembe postanejo veljavne.

Po istem postopku lahko spremenite tudi zaščito mape (privzeta vrednost zaščite mape je pravilna, tako da jo spreminjajte le, v kolikor ste prepričani, da ni prava!). Pravilna zaščita za mapo www je:

 Owner:
 [X] Read
 [X] Write
 [X] Search
 Group AAZX:
 [X] Read
 [ ] Write
 [X] Search
 Others:
 [X] Read
 [ ] Write
 [X] Search

Pazite, da bo tako zaščito imela le www mapa (direktorij). V primeru, da si odstranite zaščito s celotne domače mape, bo ta dostopna vsem.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)