Skoči na glavno vsebino

Orodje kamera in zvok – oddajanje slike in zvoka

Oddajanje slike kamere in zvoka v spletno konferenco, je omogočeno gostitelju (“Host”) in predavatelju (“Presenter). Lahko pa to dovolimo tudi posameznim udeležencem (“Participant”).

Če želite uporabljati mikrofon ter video ali web kamero v spletnih konferencah, poskrbite, da sta mikrofon in kamera priključena na računalnik z nameščenimi ustreznimi gonilniki.

Nameščen morate imeti tudi dodatek za Flash, “Connect Add-In”. Navodila in prenos

Zvok

Če želite govoriti v spletni konferenci, morate najprej zagnati “Audio Setup Wizard…”

Oddajanje zvoka začnete s pritiskom na gumb “mikrofon”.

Oddajanje izklopite s pritiskom na isti gumb.

Ko vklopite mikrofon lahko s pritiskom na puščico ob mikrofonu odprete dodatne možnosti.

  • “Mute My Mic” – začasno onemogočite oddajanje svojega zvoka
  • “Adjust Mic Volume” – Nastavite jakost vašega mikrofona (v primeru, da vas udeleženci slišijo preslabo/preglasno)Dodatne možnosti gostitelja (“Host”)

Dodatne možnosti gostitelja (“Host”)

Gostitelj (“Host”) ima poleg naštetega še dodatne možnosti nastavljanja zvoka v konferenci.

V meniju “Audio” lahko:

  • “Enable Audio For Participants” – omogočite uporabo mikrofona tudi udeležencem (“Participant”)
  • “Enable Single Speaker Mode” – mikrofon lahko uporablja le en sodelujoči naenkrat. Ko zaključi mora obvezno izklopiti oddajanje zvoka in s tem omogočiti uporabo mikrofona tudi ostalim/naslednjemu.

V primeru, da je vključena možnost “Enable Single Speaker Mode”, se gostitelju (“Host”) v meniju “Audio” pojavi še “Release Mic from Speaker”. S tem lahko trenutno govorečemu izklopi mikrofon in tako omogoči uporabo mikrofona naslednjemu.

V primeru, da ima več sodelujočih hkrati vključene mikrofone, lahko gostitelj (“Host”) začasno izključi oddajanje mikrofona vsem sodelujočim.

Gostitelj (“Host”) lahko omogoči uporabo mikrofona, tudi samo posameznemu udeležencu (“Participant”).

Na enak način mu to možnost lahko tudi onemogoči.

Kamera

Oddajanje slike vaše kamere začnete s pritiskom na gumb “kamera”.

Oddajanje slike kamere izklopite z istim gumbom kot za vklop.

Ko vklopite kamero se vam odpre novo okno, kjer morate Flash-u dovoliti uporabo vaše kamere. Izberite “Allow”.

V orodju “Camera and Voice” se vam pojavi slika vaše kamere. Če želite začeti oddajati sliko ostalim udeležencem pritisnite “Start Sharing”.

Če v konferenci niste aktivni (ne govorite), lahko sliko kamere “zamrznete”. (Priporočamo, če v konferenci sodelujejo tudi uporabniki s slabšo internetno povezavo.)

Vsak uporabnik, ki ima omogočeno kamero, si lahko nastavi razmerje slike in kvalitete. V primeru slbše internetne povezave je priporočljivo kvaliteto videa znižati.

Do nastavitev dostopate v orodju “Camera and Voice”, “Pod Options”, kjer izberete “Preferences” in nato “Video”. Z drsnikom nastavite želeno kakovost.


Priporočamo izbiro kakovosti “Standard” (640×480, 15fps). V primeru slabše internetne povezave izberite “Medium” (320×240, 10fps).
Izklopite lahko tudi t.i. Webcam Preview in možnost, da je aktiven govorec v konferenci posebej označen (Highlight active speakers).

Dodatne možnosti gostitelja (“Host”)

Gostitelj (“Host”) lahko omogoči uporabo kamere tudi udeležencem (“Participant”).

Na enak način to možnost tudi onemogoči.

Opomba: Okno, kjer Flash-u dovolite uporabo kamere, lahko prikličete tudi kasneje, z desnim klikom kjerkoli znotraj konference in izbiro “Settings…”. Tam lahko v zavihku kamera tudi izberete katero kamero želite uporabljati, če imate priključenih več.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)