Skoči na glavno vsebino

Prenos certifikata na telefon

Za povezavo v omrežje Eduroam potrebujete certifikat.

V brezžičnem omrežju Eduroam prehajamo na nov vrhnji certifikat (CA certificate) za strežnike Eduroam.si. S tem smo podprli najnovejše operacijske sisteme in naprave, ki zahtevajo strožje preverjanje strežniškh certifikatov.

V prehodnem obdobju ob nastavljanju naprave nanjo namestite oba vrhnja certifikata, starejšo in novo različico – datoteki arnes_eduroam_ca.cer in arnes_eduroam_ca_2012.cer (oziroma istoimenski datoteki s končnico .pem).

Spodnji postopek prikazuje prenos enega od certifikatov, ponovite ga tudi z drugim.

Kje se certifikata nahajata?

Certifikata najdete na spletni strani https://ftp.arnes.si/software/eduroam/certs/.

Kako certifikat prenesem na svoj mobilni telefon?

Certifikat lahko na telefon prenesete na več načinov; kratka navodila si oglejte spodaj.

Prenos certifikata smo izvedli na telefonu Nokia X6, katerega funkcije so tudi prikazane na posnetkih v nadaljevanju. Nastavitve se na različnih napravah razlikujejo, zato so spodnje slike zgolj v pomoč in ne prikazujejo dejanskih nastavitev na vašem telefonu.

1. Neposredno s spletne strani

V tem primeru mora biti vaša mobilna naprava povezana v internet.

Prepričajte se, da imate na telefonu nameščeno aplikacijo, ki omogoča razširjanje datotek (.zip).

Zgoraj navedeno spletno stran odprite v spletnem brskalniku na vašem telefonu, kliknite na ustrezno datoteko in jo prenesite na telefon.

Po uspešnem prenosu certifikata na telefonu poiščite certifikat ter ga namestite. Običajno to storite tako, da v upravitelju datotek kliknete nanj (ga odprete) in izberete NamestiDodajShrani ali podobno možnost. 

2. Preko USB-kabla

Na svoj osebni računalnik prenesite ustrezen certifikat (spletna stran je navedena na vrhu strani). Telefon povežite z računalnikom in s pomočjo upravitelja datotek (ali programske opreme za sinhronizacijo) prekopirajte certifikat na telefon.

Shranjevanje certifikata na računalnik: Z desno miškino tipko kliknite na datoteko, ki jo želite prenesti, in v meniju izberite Shrani povezavo kot. V oknu, ki se vam odpre, izberite mapo za shranjevanje in potrdite z gumbom .

 

Primer povezave telefona preko kabla USB:

Kopiranje datoteke z računalnika: V raziskovalcu odprite lokacijo, kamor ste prej shranili certifikat. Z desno miškino tipko kliknite nanj in izberite Kopiraj

Kopiranje datoteke na telefon: V raziskovalcu odprite mapo na telefonu, v katero želite skopirati certifikat. Z dešno miškino tipko kliknite na prazen prostor in v meniju izberite Prilepi.

3. Preko povezave Bluetooth

Na svoj osebni računalnik prenesite ustrezen certifikat (spletna stran je navedena na vrhu strani) in si zapomnite lokacijo, kamor ste certifikat shranili. Povežite telefon in računalnik preko povezave bluetooth.

Prenos lahko opravite tako, da iz osebnega računalnika pošljete datoteko na telefon ali pa iz računalnika neposredno dostopate do datotek in map na telefonu (prekopirate certifikat na telefon). Pred nadaljevanjem preverite, ali imate nameščene ustrezne gonilnike in programsko opremo za tehnologijo Bluetooth.

Shranjevanje certifikata na računalnik: Z desno miškino tipko kliknite na datoteko, ki jo želite prenesti, in v meniju izberite Shrani povezavo kot.

 V oknu, ki se vam odpre, izberite mapo za shranjevanje in potrdite z gumbom .

Dodajanje naprave: Da boste lahko dostopali do pomnilnika na telefonu, je potrebno telefon najprej dodati med znane naprave. V opravilni vrstici poiščite ikono Bluetooth, kliknite nanjo z desno miškino tipko in izberite Dodaj napravo.

Na telefonu vklopite povezavo Bluetooth in telefon nastavite kot viden. Na računalniku s seznama naprav izberite vaš mobilni telefon in kliknite gumb .

V naslednjem koraku izberite prvo možnost, Ustvari kodo za vzpostavljanje povezave namesto mene, in kliknite gumb .

Čarovnik generira kodo za vzpostavitev povezave med računalnikom in telefonom.

Na telefonu potrdite vzpostavljanje povezave, vnesite kodo z zaslona ter jo potrdite.

     

Po uspešni vzpostavitvi povezave med napravama se vam odpre spodnje okno. S tem je dodajanje naprave končano. Okno lahko sedaj zaprete.

Kopiranje datoteke z računalnika: V raziskovalcu odprite lokacijo, kamor ste na začetku shranili certifikat. Z desno miškino tipko kliknite nanj in izberite Kopiraj.

Sedaj v raziskovalcu poiščite še mobilni telefon. Če je bil uspešno dodan, ga najdete pod Računalnik.

Kopiranje datoteke na telefon: Odprite mapo na telefonu, v katero želite skopirati certifikat. Z dešno miškino tipko kliknite na prazen prostor in v meniju izberite Prilepi.

4. Po elektronski pošti

V tem primeru mora biti vaša mobilna naprava povezana v internet.

Ustrezen certifikat prenesite na računalnik in ga kot priponko pošljite na svoj elektronski naslov. Na telefonu odprite sporočilo ter shranite priponko.

Shranjevanje certifikata na računalnik: Z desno miškino tipko kliknite na datoteko, ki jo želite prenesti, in v meniju izberite Shrani povezavo kot.

V oknu, ki se vam odpre, izberite mapo za shranjevanje in potrdite z gumbom .

Pošiljanje certifikata: Sestavite e-poštno sporočilo, ki mu priložite certifikat, in ga pošljite na svoj e-naslov.

Shranjevanje certifikata: Na telefonu odprite e-poštno sporočilo in shranite priponko.

       

       

Kako certifikat namestim na svoj mobilni telefon?

Po uspešnem prenosu na telefonu odprite upravitelja datotek in odprite mapo, v katero ste certifikat skopirali oziroma shranili.
     

     

     

Certifikat namestite – običajno to storite tako, da v upravitelju datotek kliknete nanj (ga odprete) in izberete NamestiDodajShrani ali podobno možnost.
     

Vnesite oznako (ime), pod katero bo certifikat shranjen na telefonu, v naslednjem koraku pa izberite namen uporabe certifikata – Internet.

     

Certifikat je uspešno nameščen. Sedaj lahko nadaljujete z nastavljanjem povezave v omrežje Eduroam.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)