Skoči na glavno vsebino

Arnes shramba

Navodila za nastavitev oddaljenega omrežnega pogona

Operacijski sistem WINDOWS 2003

Pred prvo uporabo je potrebno s strani Arnesa pridobiti podatke o “initiator name”, uporabniškem imenu in geslu za dostop do storitve.

1. Najprej je potrebno iz Microsoftove spletne strani prenesti iSCSI initiator programsko opremo.

2. Program, ki ste ga ravnokar prenesli, potem namestite. Za Arnes storitev pustite nastavitve privzete, samo potrdite licenco in nadaljujete vse dokler program ni nameščen.

3. Po končani namestitvi se vam bo na Namizju prikazala ikonica Microsoft iSCSI Initiator. Program zaženete.

4. V glavnem oknu programa je že privzeto izbran zavihek General, kliknite gumb Change, da spremenite ime initiatorja.

5. V novo okno vpišite vaše ime initiatorja in ga shranite s klikom na gumb OK.

6. Nato dodajte strežnik, kjer se nahaja diskovje. Kliknite na drugi zavihek Discovery in izberite gumb Add.

7. V novo okno vpišite naslov strežnika shramba.arnes.si in vrata 3260 ter klinite gumb OK.

8. Izberite tretji zavihek Targets. Na seznamu Discovered target se mora pojaviti Arnesovo diskovje. Če je seznam prazen, kliknite Refresh. Ko na seznamu vidite eno tarčo, jo označite in klinkite gumb Log On.

9. V novem oknu naj bo prva opcija označena, nato kliknite gumb Advanced.

10. V novem oknu omogočite avtentikacijo tako, da označite kvadratek pred CHAP logon information. V polji User name in Target secret vpišite dodeljeno uporabniško ime in geslo. Okno zaprite s klikom na gumb OK.

11. V prejšnjem oknu kliknite gumb OK. Glavno okno zaprite z gumbom V redu. Sedaj se je vaš sistem samodejno povezal z oddaljenim pogonom, vi morate pa disk še pripraviti za uporabo. Zaženite Computer Management.

12. V Computer Management izberite Disk Management.

13. Videti že morate disk, a le-ta ni pripravljen za uporabo. Naredite particijo s desnim klikom na particijo in izberete New Partition…

14. Nadaljujete naprej, vse dokler se vam ne prikaže se okno, ki vam ponudi opcije formatiranja diska. Tukaj vstavite tudi oznako nosilca in svetujemo vam, da uporabite hitro formatiranje (Perform a quick format).

15. Začne se postopek formatiranja pogona, ki lahko traja več minut. Po končanem formatiranju je oddaljeni pogon pripravljen na uporabno in se v sistemu prikazuje kot običajen disk.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)