Skoči na glavno vsebino

Overjena digitalna potrdila za strežnike od sedaj še varnejša

torek, 12. 2. 2013 12:05

Od 1. februarja 2013 dalje je postopek za pridobitev digitalnega strežniškega potrdila spremenjen. V veljavi je namreč dodatno preverjanje identitete ustanove, za katero se izdaja digitalno potrdilo (certifikat), kar znatno poveča varnost uporabnika certifikata. Pridobitev takšnega certifikata je za vse članice Arnesa brezplačna.

V zadnjih letih se potreba po varnem prenosu podatkov med strežniki in uporabniki neprestano povečuje. Varni prenos lahko dosežemo z uporabo šifriranja in digitalnega podpisovanja. Protokola, ki se običajno uporabljata v te namene, sta SSL (Secure Sockets Layer) in TLS (Transport Layer Security, RFC 4346). Na začetku takšne komunikacije se mora strežnik identificirati z overjenim certifikatom.

Članicam Arnesa sta sedaj na razpolago  dve vrsti certifikatov in sicer SSL OV (Organization validated) in SSL DV (Domain validated) certifikat. DV certifikat ne vsebuje identifikacijskih podatkov o organizaciji, za katero je bil izdan, in prav tako ne vsebuje organizacijske enote ali podatka o državi, ampak le ime strežnika, za katerega je bil izdan. DV certifikat je zato uporaben v primerih, ko je potrebna identifikacija strežnika in ne same organizacije, prav tako pa je pridobitev DV certifikata veliko hitrejša, kot pridobitev OV certifikata.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)