Skoči na glavno vsebino

Na razstavi GOTO 1982 tudi računalnik, ki je pomagal pri osamosvojitvi Slovenije

ponedeljek, 28. 5. 2012 12:23

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bodo v sodelovanju z Računalniškim muzejem, Tehniškim muzejem Slovenije, muzejem Peek&Poke, Arnesom in nekaterimi posamezniki pripravili razstavo o razvoju računalnikov GOTO 1982, ki bo na ogled od 30. maja 2012 do februarja 2013.

Poleg različnih računalnikov in drugih strojev, ki so zaznamovali razvoj računalništva vse od druge svetovne vojne naprej, bodo na razstavi na ogled tudi primerki iz Arnesove zgodovine. Najznamenitejši računalnik je gotovo Stenar, ki je šest let opravljal vlogo glavnega komunikacijskega vozlišča izobraževalno raziskovalne sfere Slovenije. Preko njega je šla vsa elektronska pošta za izobraževanje, raziskovanje, kulturo in državno upravo, na njem pa je gostovalo do 11 tisoč uporabnikov ter javno dostopni datotečni strežniki. Vsekakor pa ne gre prezreti njegove vloge v času osamosvajanja republike Slovenije, saj so z njegovo pomočjo raziskovalci, univerzitetni profesorji in študenti preko elektronske pošte obveščali svoje sodelavce in kolege po svetu o dogodkih v Sloveniji in vzrokih za nastalo situacijo.

Kako pomembna je bila takratna vloga Stenarja najbolj ponazorijo besede takratnega ministra za znanost in tehnologijo, Dr. Petra Tanciga: »Lahko rečemo, da je elektronska pošta odigrala pomembno vlogo pri obveščanju sveta o dogajanju v Sloveniji. Raziskovalci so preko svojih številnih osebnih stikov širili zavest o tem, kaj se pri nas dogaja. Pri tem moramo poudariti hitrost širjenja informacij preko elektronske pošte, veliko število prejemnikov sporočil in pomen neformalnih obvestil. Posamezniki iz Slovenije so bili celo povabljeni, da postanejo poročevalci za razne tuje časopise in radijske postaje. Preko tega računalnika so v času agresije začela po elektronski poti odhajati v svet tudi sporočila Slovenske tiskovne agencije (STA)«.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)