Skoči na glavno vsebino

Kako so stari Arnesovi strežniki našli nov dom?

sreda, 2. 2. 2022 15:04

V lanskem letu smo na Arnesu dobili idejo, da bi strežnike, ki so v preteklih letih odslužili predviden čas delovanja, po vzoru stare omrežne opreme podarili zainteresiranim vzgojno-izobraževalnim zavodom.

V akciji, v kateri je sodelovala množica Arnesovih sodelavcev, smo čez poletje pripravili popis strežnikov z vsemi podrobnostmi o proizvajalcu, modelu, vrsti procesorja, pomnilnika RAM, diskih, inventarni in serijski številki. Na koncu smo imeli na seznamu 70 starih strežnikov, ki bi lahko še vedno delovali na šolah.

Odločili smo se, da bomo za naročanje in dokumentacijo uporabili portal EDO, ki ga šole dobro poznajo, bogate izkušnje pa smo pridobili v letu 2020, ko smo šolam med epidemijo posojali opremo IKT in odpisane monitorje Ministrstva za obrambo.

70 strežnikov smo razdelili v manj kot dveh urah

Šole, ki so potrebovale strežnike, so oddale svoje potrebe, mi pa smo izvedli odpis amortiziranih strežnikov. Novembra smo šolam poslali obvestilo, da lahko zaprosijo za brezplačne strežnike in v manj kot dveh urah smo razdelili prav vse strežnike.

Na zanimivo pot do šole se je en od strežnikov odpravil kar z vlakom, zadnji pa je z Arnesa odšel na začetku decembra. V zameno smo, decembru primerno, prejeli čokolado.

Kaj strežniki počnejo na šolah?

Vas zanima, kako bodo na šolah uporabili strežnike? Nekatere strežnikov še niso imele, druge so imele zastarele strežnike, tretje niso imele sredstev za nakup. Uporabljali jih bodo za arhiviranje, za postavitev administrativnega računalnika, za glavni strežnik AD, za šolske spletne učilnice in arhiviranje posnetega astronomskega gradiva ter za vaje pri programu tehnik računalništva …

Na Arnesu nas veseli, da naši strežniki še naprej brnijo v novih domovih.

Vsem upravičenim organizacijam Arnes omogoča gostovanje virtualnega strežnika. Podrobnosti najdete pri opisu storitve Arnes Strežnik po meri

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)