Skoči na glavno vsebino

Domena .si je praznovala 30 let

sreda, 30. 3. 2022 10:24

Spletna domena .si je bila s 1. aprilom 1992 uradno vpisana v korenski strežnik pri organizaciji IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Ta datum se tako šteje za rojstni dan domene, s katero je Slovenija pridobila svoj lasten internetni naslov. Po podatkih Registra za .si je na današnji dan registriranih 147.940 domen .si. V Sloveniji funkcijo nacionalnega registra za spletno domeno .si opravlja Register.si, ki deluje v okviru javnega zavoda Arnes. Pri Registru so pridobitev internetnega naslova .si označili za majhen korak za človeka, a velik za Slovenijo, pri čemer so parafrazirali znameniti stavek prvega moža na Luni Neila Armstronga.

Prva želja je bila domena .sl

Pred pridobitvijo lastne domene se je v Sloveniji uporabljalo nacionalno domeno Jugoslavije .yu. Ta domena je od leta 1989 pripadala nekdanji skupni državi, po razpadu Jugoslavije pa je prešla v roke takrat novonastale Slovenije. Razlog za tak prenos je dejstvo, da se je z jugoslovanskim registrom za domeno .yu (Yunac) upravljalo na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani. Leta 1994 se je domeno vrnilo Jugoslaviji, kjer je z njo upravljala univerza v Beogradu. Organizacija Icann je domeno .yu s seznama dovoljenih nacionalnih vrhnjih domen umaknila leta 2006, upravljalcem spletnih strani pa je ponudila predhodno obdobje, v katerem so lahko domene .yu prenesli na domene novonastalih držav. Spletne strani pod domeno .yu, niso bile več dostopne od 30. septembra 2009 naprej. Prvotna želja je bila sicer pridobiti domeno .sl, a je bila ta zasedena, pred tem jo je namreč že registrirala Sierra Leone, je dejal direktor Arnesa Marko Bonač. In katera je bila prva registrirana domena .si? Kot je pojasnil Bonač, pravzaprav ni bilo ene same, ampak jih je bilo več naenkrat, ker je bilo nekaj domen že registriranih pod .yu. “Mislim, da jih je bilo deset, kot recimo ijs.yu, uni-lj.yu in takrat konec leta 1992 smo teh prvih 10 domen, ki so bile registrirane pod vrhnjo domeno za Jugoslavijo, prenesli pod vrhnjo domeno za Slovenijo .si,” je dejal. Poleg ijs.si in uni-ljl.si so bile v tem paketu tudi domene uni-mb.si, ki.si, arnes.si, aster.si, zrc-sazu.si, izum.si, pasadena.si in hermes.si.

Sprejem ob 30. obletnici domene .si

Arnes je bil ustanovljen maja 1992, med njegovimi dejavnostmi pa je navedeno tudi upravljanje slovenskega naslovnega prostora (koda SI) v računalniških mrežah. Tako je Arnes postal register za .si domeno, kar pomeni, da upravlja podatkovno bazo vseh domen in oseb, ki so te domene registrirali. Prav tako tudi vzdržuje sistem za registracijo domen in DNS strežnik za .si, ki vsebuje seznam domen in njihovih imenskih strežnikov, ta seznam pa se nato distribuira po ostalih strežnikih po svetu. Ob 30 letnici domene .si je Predsednik RS, g. Borut Pahor, 30. 3. 2022, sprejel Register.si. Goste je nagovoril z mislijo, da si pred tridesetimi leti nihče ni predstavljal, kako pomembne stvari so se zgodile v tistem letu in kakšen vpliv so imele na razvoj in prepoznavnost Slovenije. Poudaril je pomen slovenske vrhnje domene za prepoznavnost Slovenije v svetu in izrekel priznanje vsem pionirjem v znanstveni in raziskovalni sferi, ki so takrat, ko smo se šele mednarodno uveljavljali pomagali, da smo dobili svojo domeno. Zahvalil se nam je, da se trudimo za vključenost vseh v digitalno preobrazbo, izobraževanje in opismenjevanje, kjer bomo imeli vsi enake možnosti. Slavnostni govorec je bi tudi Mark Boris Andrijanič, minister brez resorja, pristojen za digitalno preobrazbo, ki je povedal, da je izjemno vesel, da lahko z nami praznuje rojstvo prve slovenske domene. Poudaril je, da je bilo trideset let nazaj zelo pomembno, da se Slovenija ni osamosvojila zgolj gospodarsko, diplomatsko in politično, ampak tudi digitalno in s tem enakopravno vstopila v digitalno in kibernetsko skupnost. Zahvalil se nam je za prispevek k izboljšanju digitalne družbe, ki postaja inovativna in napredna in predvsem vključujoča. Goste pa je nagovorila tudi vodja Registra.si, ga. Barbara Povše Golob. Omenila je, da je bila pred tridesetimi leti domena zgolj besedni naslov računalnika, internet pa orodje za komunikacijo za nekaj znanstvenih izbrancev. Zahvalila se jim je, da so si takrat upali vzpostaviti digitalno identiteto .si. Poudarila je, da kljub temu, da je .si majhna domena, je mednarodno uveljavljena, za kar skrbi Registrov tim, na katerega je zelo ponosna. Predsedniku smo podarili domeno mandatastaledva-domenapajezavedno.si Vabljeni k ogledu posnetka sprejema Registra.si v Predsedniški palači. STA, Register .si

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)