Skoči na glavno vsebino

Delimo si viruse in komarje, zakaj si ne bi še podatkov?

ponedeljek, 15. 2. 2016 10:25

novice_arnes_mrzlica_denga_zika_virus_geant_iStock_000013068348_LargeVeč kot 30 zdravnikov in raziskovalcev skupnosti, ki raziskuje mrzlico denga (vročinsko obolenje, ki ga povzročajo različni tipi virusa denga, prenašajo pa komarji), uradnikov s področja javnega zdravja in predstavnikov akademskih in raziskovalnih mrež, je v januarju v Manili delilo svoje izkušnje in najboljše prakse v preventivi in boju zoper to nalezljivo tropsko bolezen.

Boj proti mrzlici denga

Na tretjem srečanju so strokovnjaki stremeli k povezovanju z akademskimi in raziskovalnimi mrežami, saj v temu vidijo možnost za velike spremembe in predvsem napredek na področju. »Delimo si viruse in komarje, začnimo deliti tudi svoje podatke,« je dejal Dr. Raul Destura s Filipinov, ki je velik zagovornik sodelovanja, in s tem povzel bistvo delavnice.

V pomoč so videokonference, hitre povezave in gruče računalnikov

Pobudnik iniciative, profesor Francis Lee Bu Sung, predstavnik TEIN*CC (Trans-evrazijske informacijske mreže) je dejal: »Od začetkov v letu 2014 smo prišli daleč. Med skupnostmi raziskovalcev mrzlice denga vlada zdaj veliko boljše razumevanje, kaj lahko v skupnem trudu prispevajo naše mreže. Ne samo s podporo, nudenjem videokonferenc visoke kakovosti za diskusije in krepitev samih zmogljivosti, v teku so tudi načrti za razvoj digitalne platforme za izmenjavo podatkov in za delo na modelu napovedi regionalnih izbruhov bolezni. Gre za računsko intenzivne procese, ki se odlagajo v izračun v gruče hitrih računalnikov, za kar so potrebne tudi dobre povezave in naše mreže

Slovenski znanstveniki do pomembnega odkritja pri drugi virusni bolezni, ki jo prenašajo komarji

Sopredsednica delavnice Helga Spitaler, predstavnica GÉANT-a, vseevropske akademske in raziskovalne mreže, katere član je tudi Arnes, je dodala: »S spremembami v načinu potovanj in zaradi klimatskih sprememb se infekcijski koridor nalezljivih bolezni širi okoli sveta. Mrzlica denga in drugi virusi niso več omejeni na endemične predele. Vidimo povečano potrebo po vključitvi evropskih raziskovalcev nalezljivih bolezni v sam proces, še toliko bolj po izbruhu druge nevarne virusne bolezni, ki jo prenašajo komarji, zike.« Ravno slovenski znanstveniki so nedavno odkrili povezavo med virusom zika in možganskimi okvarami ploda.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)