Skoči na glavno vsebino

Dan varne rabe interneta: Imata starša raje svoj telefon kot mene?

torek, 11. 2. 2020 7:00

Sestavni del življenja sodobnih staršev so mobilni telefoni, ki jim omogočajo dostop do informacij, komunikacijo in zabavo. Pozitivni učinki teh naprav so veliki, a mobilni telefoni in storitve, ki jih omogočajo, skrivajo tudi številne pasti in tveganja. 

Številne starše skrbi, da njihovi otroci ne bi predolgo uporabljali mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, pri tem pa pozabljajo, da tudi sami prepogosto uporabljajo digitalne naprave. Medtem ko otrokom omejujejo in prepovedujejo uporabo, sami mobilne telefone uporabljajo med kosilom, zvečer v postelji, med igro in pogovorom z otroki, celo med vožnjo in med mnogimi drugimi dejavnostmi. S tem dajejo otrokom slab zgled, na drugi strani pa jim zaradi tega ne nudijo pozornosti in druženja, ki si ju otroci želijo in tudi nujno potrebujejo.

Safe.si skuša na problematiko opozoriti s kampanjo, ki so jo poimenovali »Imata starša raje svoj telefon kot mene?« V sklopu kampanje slovenskim pediatrom, vrtcem in drugim delijo plakate, s katerimi skušajo starše spodbuditi k premisleku o pretirani uporabi mobilnih telefonov. Plakat v februarju, mesecu varne rabe interneta, visi na izbranih plakatnih mestih v večjih slovenskih mestih.

Problematika uporabe digitalnih naprav pri predšolskih otrocih

Na točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si ugotavljajo, da se otroci srečujejo s telefoni, tablicami in računalniki že zelo zgodaj. Običajno je prvi stik v obliki gledanja risank na portalu YouTube, nato sledi igranje različnih iger na mobilnih telefonih ali tablicah. Pri tem so otroci lahko izpostavljeni vsebinam, ki so zanje neprimerne, strašljive in jih ne razumejo, če starši ne nadzorujejo dogajanja. 

Staršem predšolskih otrok je pogosto težko najti ustrezne informacije ali nasvete, kako naj otroke vpeljujejo v digitalni svet. V pomoč staršem predšolskih otrok so na Safe.si pripravili kratek priročnik z naslovom »Mami, a mi daš telefon?«, ki ponuja deset praktičnih nasvetov, kako naj na ustrezen in varen način vpeljejo otroke v digitalni svet. Gre za prevod priročnika, ki ga je pripravila avstrijska točka osveščanja o varni rabi interneta. 

Nekaj nasvetov iz priročnika za starše:

  • Uživajte v času, ko ste skupaj z otrokom. Še prehitro bo odrastel.
  • Bodite dober zgled.
  • Poskrbite, da bodo naprave varne za otroke.
  • YouTube ni varuška!
  • Za otroka izberite le nekaj aplikacij, ki so dobre, pri tem pa upoštevajte starostne omejitve.
  • Nikoli ne dajajte otroških fotografij na internet in družabna omrežja.
  • Zabavajte se skupaj z otrokom.

Priročnik bodo starši dobili brezplačno na predavanjih Safe.si za starše predšolskih otrok, ki jih bodo organizirali vrtci, elektronska oblika pa je dostopna na spletni strani www.safe.si.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)