Skoči na glavno vsebino

20 let Slovenije na spletu

sreda, 27. 11. 2013 11:54

Danes, 27. 11. 2013, smo se na Arnesovi Mreži znanja spomnili, da je novembra 1993, pred dvajsetimi leti, Mark Martinec s sodelavci z Nacionalnega superračunalniškega centra na Institutu »Jožef Stefan« vzpostavil spletni strežnik s prvimi slovenskimi stranmi in spletno predstavitvijo Slovenije.

Predstavitev je bila izjemno odmevna, saj je bila 20. 1. 1994 izbrana za eno od dveh najboljših predstavitev držav na svetu – mesto si je delila s predstavitvijo Japonske. Sprožila pa je tudi izredno hiter razvoj slovenskega spleta.

Zgledu so prve sledile univerze in akademsko-raziskovalne ustanove, izjemno hitro pa tudi podjetja, mediji in državna uprava, ki se je vključila neposredno v predstavitev Slovenije. Slovenija se je tako tujcem kazala kot dinamična in tehnološko napredna država. Strežnik je 1. marca v sodelovanju z Uradom vlade za informiranje prerasel v projekt Mat’kurja, ki je v prvih mesecih povprečno postregel 6 strani na minuto in prinašal že 1500 različnih povezav. Mat’kurja je bila dolga leta najbolj obiskana stran v Sloveniji. Slovenija je bila tedaj v svetovnem vrhu po hitrosti razvoja spleta in spletnih tehnologij.

Ob obletnici so na Institutu »Jožef Stefan« postavili spominske spletne strani, kjer bodo s sodelavci iz raznih institucij, ki so bili v tistem času dejavni, postopoma rekonstruirali prva leta slovenskega spleta, saj arhivi obstajajo šele od decembra 1996. Za začetek si lahko ogledate malce konceptualno spominsko pozdravno stran: www.ijs.si/slo/hist/20/.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)