Skoči na glavno vsebino

100 Gb/s med podatkovnima centroma, 40 Gb/s med Ljubljano in Mariborom

ponedeljek, 13. 7. 2020 10:02

Zmogljiva optična hrbtenica je predpogoj za izkoriščanje prednosti in kakovosti storitev, ki jih uporabnikom nudimo na Arnesu, skupaj s celotno mrežo evropskih NREN-ov (angl. National Research and Education Network) prek mehanizmov omrežja GÉANT.

Zato smo optično hrbtenico omrežja ARNES načrtovali tako, da se čim bolj približa zahtevnim uporabnikom in hkrati z obročno topologijo zagotavlja stabilnost in razpoložljivost omrežja.

Vzporedne povezave hitrosti 100 Gb/s

Na Arnesu smo nadgradili povezavo med podatkovnim centrom Arnesa na lokaciji Tehnološkega parka Ljubljana in podatkovnim centrom Arnesa na Institutu Jožefa Stefana z več vzporednimi povezavami hitrosti 100 Gb/s.

Prav tako smo nadgradili povezave med Ljubljano in Mariborom. Maribor je z Ljubljano povezan prek obročne topologije, tako da ena povezava poteka čez Novo mesto, Rogaško Slatino in Ptuj in druga čez Celje ter Dravograd. Obe povezavi delujeta v redundantnem načinu, tako da ob izpadu ene povezave celoten promet prevzame druga povezava. Obe povezavi imata kapaciteto 40 Gb/s. Da smo to dosegli, smo nadgradili povezavo Ljubljana – Novo mesto iz 20 Gb/s na 40 Gb/s, med Novim mestom in Mariborom pa nadgradili povezavo iz 30 Gb/s na 40 Gb/s z vzpostavitvijo nove neposredne povezave 10 Gb/s med Novim mestom in Mariborom.

Kapacitete povezav smo povečali zaradi povečanja prometa med Mariborom in Ljubljano.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)