Skoči na glavno vsebino

10 let omrežja GÉANT in načrti za povečanje zmogljivosti

četrtek, 4. 11. 2010 12:33

GÉANT,  najzmogljivejše in največje svetovno raziskovalno-izobraževalno omrežje, je 3. novembra obeležil 10-letnico uspešnega delovanja in razvoja.

V sodelovanju z nacionalnimi akademskimi mrežami evropskih držav, med katere spada tudi Arnes, je GÉANT vzpostavil visokozmogljivo in varno omrežno infrastrukturo za raziskovalne potrebe 40.000.000 uporabnikov v več kot 8.000 evropskih organizacijah.

Uporaba omrežja GÉANT že 10 let omogoča raziskovalcem boljše medsebojno sodelovanje na številnih ključnih projektih. Poleg tega je GÉANT uspešno vzpostavil povezave do drugih mednarodnih omrežij po vsem svetu in povečal kakovost mednarodnega sodelovanja na področjih biotehnologije, fizike osnovnih delcev, radijske astronomije ter napovedovanja vremena.

Projekt sofinancira Evropska komisija v okviru sedmega okvirnega programa za raziskave in razvoj. GÉANT je s svojo infrastrukturo srce evropskega raziskovalnega prostora in pomembno prispeva k razvoju novih internetnih tehnologij.

Poleg neposredne podpore raziskovanju, GÉANT podpira tudi širše cilje Evropske unije. S projekti, kot so opozarjanje pred naravnimi nesrečami, telemedicina in vpeljava inovacij v industriji, prispeva h kakovostnejšemu in varnejšemu življenju.

Nekaj projektov, ki so vključeni v  GÉANT:

  • veliki hardronski trkalnik,
  • sistem za napoved tajfunov na Filipinih,
  • sodelovanje med francoskimi in tunizijskimi zdravniki za zdravljenje epilepsije,
  • projekt ASTRA za poustvarjanje zvokov starih inštrumentov.

GÉANT je za leto 2012 ambiciozno napovedal uvedbo 100 Gb/s povezave, s katero želi slediti eksponentnemu naraščanju potreb uporabnikov in bo hkrati tudi največje v celoti vzpostavljeno 100 Gb/s omrežje na svetu.

Naročite se na RSS obvestila

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)