Skoči na glavno vsebino

Nastavitev programa Mozilla Thunderbird 3.1

Osebni podatki, uporabljeni v spodnjem primeru, so izmišljeni, pri postopku nastavljanja jih ustrezno nadomestite z vašimi, ki jih najdete na Obvestilu o dodelitvi uporabniškega imena.

Brezplačno različico programa najdete na naslovu: www.mozilla.org/products/thunderbird/

Pri prvem zagonu Thunderbirda se zažene čarovnik, ki vas vodi skozi postopek nastavitve e-pošte.

V nasprotnem primeru pa morate čarovnik za nastavitev zagnati sami. Navodila za zagon čarovnika najdete spodaj.

V primeru, da se vam čarovnik za nastavitev Thunderbirda zažene, preskočite na 2. korak.

1. NASTAVITEV POŠTNEGA RAČUNA

V programu Thunderbird kliknite na File in nato na Mail Account …

V polje Your Name vpišite vaše ime in priimek, v polje Email Address pa vaš elektronski naslov, v polje Password pa vaše geslo. Nadaljujte s klikom na gumb continue.

 

V naslednjem koraku nam skuša Thunderbird avtomatično nastaviti ustrezne strežnike in uporabniška imena. Nastavitve ignorirajte (ponujene opcije so večinoma napačne!) in kliknite na gumb manual setup.

Odprejo se nam nastavitve računa. V polje Account Name vpišemo ARNES. Preverimo če sta ime in e-poštni naslov pravilno vpisana (polji Your name in Email Address). 

S klikom na Server Settings (v meniju levo) se nam odprejo nastavitve strežnika.  V polje Server Name vpišete pop3.arnes.si v polje User Name pa vaše uporabniško ime.

Nadaljujemo s klikom na postavko menija (na levi) . Thunderbird nam avtomatično ponudi naslov odhodnega poštnega strežnika, ki pa je praviloma napačen. Kliknite na gumb edit.

V nastavitvah odhodnega poštnega strežnika v polje Description vpišite Arnes, v polje Server Name pa mail.arnes.si . Privzeta vrednost Porta (vrat) je 25. Dotična nastavitev velja v primeru internetne povezave preko omrežja Arnes; svetujemo pa vam nastavitev varne povezave (glej spodaj)! Postopek zaključimo s klikom na gumb  (2-krat).

2. SPREMEMBA NASTAVITEV RAČUNA IN NASTAVITEV VARNE POVEZAVE TLS

Arnes omogoča varno povezavo TLS (Transport Layer Security) – komunikacija med odjemalcem in strežnikom poteka v šifrirani obliki.

Arnes priporoča uporabo varne povezave TLS. Če ta standard iz kateregakoli razloga ne bo deloval, lahko uporabite tudi SSL. 

 

Nastavitve računa lahko spremenite pod Tools in Account Settings…

Odprejo se nastavitve vašega e-poštnega računa. Nastavite varno povezavo za strežnik za prihajajočo pošto. Izberite možnost Server Settings in nato pod Connection security izberite SSL/TLS . Privzeta številka port-a (vrat) je 995. Za  Authentication method   izberite  Normal Password.

 

Potrebno je še nastaviti varno povezavo za odhodni poštni strežnik.  V meniju (na levi) kliknite na . Odprejo se lastnosti odhodnega poštnega strežnika. Kliknite na gumb edit.

V polje Port vpišite 465 (privzeti port za varno povezavo SSL), za Connection security izberite SSL/TLS. Uporabite lahko tudi vrata 587 (TLS) in Connection security tipa STARTTLS. za Authentication method izberite Normal password, v polje User Name pa vpišite vaše uporabniško ime.

Postopek zaključite s klikom na gumb ok.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)