Skoči na glavno vsebino

H.239 in BFCP – drugi video kanal

H.239 omogoča v videokonferenci uporabo dveh video kanalov, pri čemer je v prvem video kanalu živa slika iz kamer, v drugem video kanalu (običajno na drugem LCD zaslonu ali projektorju) pa dodatno slika namizja s predavateljevega računalnika (predstavitve, ipd).

Enako funkcionalnost kot H.239 v H.323 videokonferencah omogoča BFCP v SIP videokonferencah.

Uporaba H.239 oz. BFCP pri videokonferenčnih uporabnikih, ki uporabljajo računalnik s spletno kamero (vključno z WebRTC) je na voljo že samodejno znotraj programa oz. brskalnika (WebRTC), običajno pod imenom “Content/Desktop Sharing/Share screen”.

Pri uporabi sobnih videokonferenčni sistemov za pošiljanje slike iz računalnika v videokonferenco, video izhod računalnika (VGA, DVI, HDMI), ki ga običajno priključujemo na monitor ali projektor, priključimo v videokonferenčni sistem in izberemo tipko za pošiljanje slike namizja. Na računalniku, ki pošilja sliko svojega namizja v videokonferenco, je priporočljivo nastaviti ločljivost slike namizja oz. slike na video izhodu na 1024 x 768 točk in osveževanje slike 60 Hz.

Za prikaz slike iz oddaljenega računalnika, prejeto preko videokonference, je priporočljivo na VGA, DVI oz. HDMI izhod videokonferenčnega sistema priključiti zaslon (projektor, LCD/plazma TV/monitor), ki zmore brez popačitve (native) prikazati sliko ločljivosti vsaj XGA 1024×768 točk ali FullHD 1920×1080. Nekateri sobni sistemi imajo celo več video izhodov in omogočajo uporabo dveh prikazovalnih naprav (dveh projektorjev, LCD TV-jev, monitorjev, ipd ali kombinacije LCD TV in monitor, ipd), tako da na prvi napravi prikazujejo sliko iz prvega video kanala, na drugi napravi pa sliko iz drugega video kanala. V kolikor nista na voljo dva video izhoda oz. dve prikazovalni napravi, se oba video kanala prikažeta na isti napravi (odvisno od nastavitev naprave side-by-side, picture-in-picture ipd).

S-video in Composite video priključki niso primerni za uporabo H.239, ker ne omogočajo dovolj visoke kvalitete (ločljivosti) slike. S-video in Composite priključki se uporabljajo le za priklop slike prvega video kanala (slika iz SD kamer), saj omogočajo tekočo sliko (do 25 oz. 30 slik/s), vendar le za starejšo opremo, ki še ne uporablja slike visoke ločljivosti HD.

Za prikaz hitro spremenljive slike (slike iz kamere ali video posnetka) je priporočljivo sliko v videokonferenco pošiljati v prvem video kanalu, saj le na takšen način zagotovimo tekočo osveževanje slike 25 oz. 30 slik/s na vseh napravah. Novejši sobni videokonferenčni sistemi podpirajo tekočo sliko (od 15 do 25 ali 30 slik/s) tudi v drugem video kanalu s sliko visoke ločljivosti HD, vendar morajo vsi udeleženci videokonference uporabljati takšne sisteme, da bodo lahko tekočo sliko v drugem video kanalu tudi sprejemali.

Nekateri, predvsem starejši videokonferenčni sistemi, nimajo podpore za H.239, pri nekaterih sistemih pa je H.239 podpora opcijska in jo je potrebno dokupiti pri proizvajalcu opreme. Uporabniki brez H.239 podpore bodo sliko iz drugega video kanala preko MCU videli kot eno izmed slik v prvem video kanalu.

Uporabniki, ki želijo pošiljati sliko v drugi video kanal, čeprav njihova sobna videokonferenčna oprema tega ne podpira, lahko sliko v drugi video kanal pošiljajo z računalnika najlažje tako, da se z računalnikom povežejo v videokonferenco z enim od programov za videokonference za računalnike in računalnik uporabljajo samo za pošiljanje slike namizja, sobni videokonferenčni sistem pa se še naprej uporablja za prenos glavne slike (kamere) in za prenos zvoka. Na takšen način bo uporabnik na MCU strežniku zasedal dve mesti, čemur pa se lahko izognemo, če se na računalnik namesti (lahko brezplačni) VNC strežnik in se MCU strežnik poveže nanj in MCU sliko namizja računalnika pošilja v videokonferenco v drugi video kanal.

Sliko v drugem video kanalu je mogoče uporabljati v H.323 (IP) in H.320 (ISDN) videokonferenčnih sistemih, prav tako pa tudi pri SIP (IP) sistemih, kjer je poznana pod imenom BFCP. MCU strežnik omogoča posredovanje slike drugega video kanala vsem videokonferenčnim sistemom v isti videokonferenčni sobi, ne glede na način povezave posameznega videokonferenčnega sistema (H.323, H.320, SIP).

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)