Skoči na glavno vsebino

Varnostno kopiranje

Za izdelavo varnostnih kopij lahko uporabite razširitev Akeeba Backup. Namenjena je izdelavi varnostne kopije Joomle. Izdela se lahko varnostna kopija celotne strani, vključno z datotekami in vsebino podatkovnih baz kot ena arhivska datoteka ZIP. Predstavili vam bomo osnovne nastavitve in zmogljivosti. Več informacij lahko najdete v priročniku za uporabo.

1. Namestitev

S spleta prenesete najnovejšo arhivsko datoteko razširitve. Datoteka, ki ste jo prenesli, bi se morala imenovati com_akeeba-št.različice-core.zip oziroma podobno. Ko ste datoteko prenesli, se prijavite v skrbniški način urejanja Joomle.

V zgornjem meniju kliknite na “Extensions” –> “Manage”.  Nato v razdelku “Upload package file”, kliknete na gumb “Izberite datoteko” in poiščite pot do prenesene datoteke.

joomla_backup0

joomla_backup1

Izbrano datoteko naložite s pritiskom na gumb “Upload & Install”. Pojavi se povzetek informacij o namestitvi in s tem je namestitev končana.

joomla_backup2

2. Izdelava prve varnostne kopije

Po namestitvi v meniju izberete “Components” -> “Akeeba backup”. Pojavi se okno za konfiguracijo komponente Akeeba po namestitvi. Kliknite na “Configuration wizzard”.

joomla_backup3

joomla_backup4

Izvede se samodejna konfiguracija, zatem pa vam čarovnik ponudi dve možnosti – “Backup now” in “Configuration”. S klikom na slednjega se vam odpre pregled in možnost spreminjanja nastavitev varnostnega kopiranja.
joomla_backup6

joomla_backup5

S klikom na gumb “Backup now” pa se vam odpre okno za ustvarjanje varnostne kopije.

joomla_backup10

 

Privzeto je pod razdelkom “Short description” že vnešen datum in čas izdelave, lahko pa dodate še vaš komentar v polje “Backup comment”. S klikom na gumb “Backup Now!” se bo začela izdelovati varnostna kopija. Odpre se okno, ki vas sproti obvešča o poteku.

joomla_backup8

Izdelava varnostne kopije lahko traja nekaj minut, odvisno predvsem od velikosti strani. Ko razširitev konča z izdelavo arhiva, se vam prikaže zaključna stran.

joomla_backup9

S tem je izdelava prve varnostne kopije končana. Podobno lahko kadarkoli ročno poženete arhiviranje iz  menija komponente Akeeba Backup.

3. Prenašanje varnostne kopije s strežnika

Za prenašanje varnostne kopije s strežnika priporočamo, da se povežete na strežnik preko ftp odjemalca (npr. Filezilla). Varnostne kopije so shranjene v mapi, kjer imate nameščeno Joomlo -> administrator/components/com_akeeba/backup/. Varnostna kopija je navadno razdeljena na več datotek. Prenesite vse datoteke z enakim imenom (in različno končnico), sicer strani ne bo mogoče obnoviti.

Obstaja tudi lažja pot, vendar je nekoliko manj zanesljiva. V meniju izberite komponento “Akeeba Backup” in nato gumb “Manage backups”. Prikažejo se vam varnostne kopije strani. Varnostne kopije s statusom OK so še vedno na voljo na strežniku. Za prenos datotek kliknete na povezavo “Download” v stolpcu “Manage & Download”. Zopet je potrebno prenesti vse datoteke z enakim imenom, sicer bodo neuporabne.

Ker je drugi način manj zanesljiv, vam priporočamo uporabo direktnega prenosa s strežnika (FTP, SCP).

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)