Skoči na glavno vsebino

Namestitev Joomle – Ajenti

Pred začetkom namestitve Joomle na strežnik, je potrebno na računalniku imeti pripravljen namestitveni paket.

Priporočljivo je, da paket snamete z uradne strani Joomle ( http://www.joomla.org/download.html ), saj boste na ta način prenesli najnovejšo različico, brez nevarnosti da vsebujo zlonamerno programsko kodo.

V nadaljevanju si za lažje sledenje postopku lahko pomagajte z navodili za delo s spletnim vmesnikom Ajenti, ki so dostopna na: /pomoc-uporabnikom/gostovanje-virtualnih-streznikov/ajenti.html

1. Prenos namestitvenega paketa na strežnik

Prijavite se v spletni vmesnik Ajenti – https://(št.strežnika).gvs.arnes.si:10000

S klikom na gumb ‘Raziskovalec’ v meniju odprite vtičnik Raziskovalec .

ajenti_raziskovalec

Izberite mapo “html” ter ustvarite nov direktorij s klikom na gumb “Nov direktorij”.

Na seznamu map se bo prikazala novo ustvarjena mapa z imenom “nov_direktorij”, ki jo izberite.

ajenti_joom0

Z uporabo možnosti Naloži (1), naložite namestitveni paket, ki ste ga pred začetkom namestitve shranili na računalnik.

Po uspešnem prenosu izberite gumb za lastnosti datoteke (2) ter v pojavnem oknu izberite “Razširi” (3). Po končanem razširjanju okno zaprite z gumbom “Prekliči”.

Za vrnitev v mapo “html” kliknite na gumb “HTML” (5).

Nastavljanje pravic ter lastništva

Za učinkovito delovanje spletne strani je potrebno zagotoviti primerne pravice ter lastništvo datotek, ki se uporabljajo za delovanje Joomle.

Ko se nahajate v mapi ‘html’ izberite lastnosti mape “nov_direktorij”, v kateri se nahajajo datoteke Joomle.

ajenti_joom1

Preimenujte mapo v kratko ime, po katerem boste lahko prepoznali, katera aplikacija se nahaja v mapi. Ime naj ne vsebuje presledkov, šumnikov ali drugih posebnih znakov.

Določite lastnika mape, ki naj bo apache ter ime skupine – vaše uporabniško ime. Ob kreiranju novega direktorija so te nastavitve že privzete.

Potrdite nastavitve z gumbom “Shrani”.

S tem je vse pripravljeno za namestitev Joomle preko spletnega brskalnika.

2. Namestitev Joomle

Odprite vaš spletni brskalnik in v naslovno vrstico vtipkajte: (št.strežnika).gvs.arnes.si/ime_mape, pri čemer nadomestite relativno pot do mape s tisto, ki ste jo predhodno ustvarili in vanjo prenesli namestitvene datoteke. Če ste uspešno opravili vse predhodne korake, se vam v brskalniku pojavi vmesnik za namestitev Joomle.

ajenti_joom2

Izberite jezik ter izpolnite ostala polja. V polje “Site name” vpišite želeno ime strani. Pod “Admin Email” vpišite naslov, kamor želite prejemati pošto povezano z Joomlo. Nato vnesite še poljubno uporabniško ime in geslo za administratorski del Joomle.

Kliknite na gumb “Next”.

ajenti_joom2

V naslednjem koraku je potrebno vnesti podatke za bazo. Pod “Username” vpišite uporabniško ime za bazo (najverjetneje root, čeprav je najboljše, da za Joomlo v bazi ustvarite novo uporabniško ime, namenjeno zgolj za to aplikacijo), pod “password” vpišite geslo za bazo, ki ste ga prejeli skupaj z ostalimi podatki o strežniku. V polje “Database name” vpišite ime baze. Priporočljivo je, da si za ime baze izberete unikatno ime.

Ostale nastavitve je najbolje pustiti privzete. Po vnosu podatkov le-te potrdite s klikom na gumb “Next”.

ajenti_joom5

Prikazal se vam bo povzetek nastavitev pred začetkom namestitve. Pri izbiri “Install Sample Data” si lahko izberete vzorčne podatke, ki se vam za namen spoznavanja aplikacije namestijo za primer.

Z izbiro “Email Configuration: Yes” si lahko povzetek namestitvenih lastnosti pošljete na epoštni naslov Administratorja.

Pričetek namestitve začnite s klikom na gumb “Install”.

ajenti_joom6

ajenti_joom7

 

Po uspešni namestitvi je v zadnjem koraku potrebno še izbrisati namestitveno mapo. To storite s klikom na gumb “Remove installation folder”.

Če je bila mapa uspešno odstranjena, se besedilo na gumbu spremeni v , gumb pa postane neaktiven.

S tem je namestitev Joomle končana. V administratorski način Joomle se lahko prijavite s klikom na gumb “Administrator”.

 

 

 

 

 

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)