Skoči na glavno vsebino

Prenos certifikata na telefon

Za povezavo v omrežje Eduroam potrebujete certifikat.

V brezžičnem omrežju Eduroam prehajamo na nov vrhnji certifikat (CA certificate) za strežnike Eduroam.si. S tem smo podprli najnovejše operacijske sisteme in naprave, ki zahtevajo strožje preverjanje strežniškh certifikatov.

Najprej je potrebno na telefon namestiti vrhnji strežniški certifikat, ki ga boste našli na Arnesovem FTP strežniku – datoteka arnes_eduroam_ca_2022.cer .

Spodnji postopek prikazuje prenos enega od certifikatov, ponovite ga tudi z drugim.

Kje se certifikata nahajata?

Certifikata najdete na spletni strani https://ftp.arnes.si/software/eduroam/certs/.

Kako certifikat prenesem na svoj mobilni telefon?

Certifikat lahko na telefon prenesete na več načinov; kratka navodila si oglejte spodaj.

Prenos certifikata smo izvedli na telefonu Huawei P30, katerega funkcije so tudi prikazane na posnetkih v nadaljevanju. Nastavitve se na različnih napravah razlikujejo, zato so spodnje slike zgolj v pomoč in ne prikazujejo dejanskih nastavitev na vašem telefonu.

1. Neposredno s spletne strani

V tem primeru mora biti vaša mobilna naprava povezana v internet.

Prepričajte se, da imate na telefonu nameščeno aplikacijo, ki omogoča razširjanje datotek (.zip).

Zgoraj navedeno spletno stran odprite v spletnem brskalniku na vašem telefonu, kliknite na ustrezno datoteko in jo prenesite na telefon.

Po uspešnem prenosu certifikata na telefonu poiščite certifikat ter ga namestite. Običajno to storite tako, da v Upravitelju datotek poiščete certifikat, kliknete nanj (ga odprete) in izberete NamestiDodajShrani ali podobno možnost.
 

2. Preko USB-kabla

Na svoj osebni računalnik prenesite ustrezen certifikat (spletna stran je navedena na vrhu strani). Telefon povežite z računalnikom in s pomočjo upravitelja datotek (ali programske opreme za sinhronizacijo) prekopirajte certifikat na telefon.

Shranjevanje certifikata na računalnik: Z desno miškino tipko kliknite na datoteko, ki jo želite prenesti, in v meniju izberite Shrani povezavo kot. V oknu, ki se vam odpre, izberite mapo za shranjevanje in potrdite z gumbom “Shrani”.

Primer povezave telefona preko kabla USB, kjer izberete možnost “Prenos datotek” (Transfer files):


Kopiranje datoteke z računalnika: V raziskovalcu odprite lokacijo, kamor ste prej shranili certifikat. Z desno miškino tipko kliknite nanj in izberite Kopiraj

Kopiranje datoteke na telefon: V raziskovalcu odprite mapo na telefonu, v katero želite skopirati certifikat. Z dešno miškino tipko kliknite na prazen prostor in v meniju izberite Prilepi.

Po končanem postpku kopiranja, na telefonu poiščete certifikat in ga odprete.

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)