Skoči na glavno vsebino

Windows 7 PEAP

Podatki, uporabljeni v spodnjem primeru, so izmišljeni, pri postopku nastavljanja jih nadomestite z vašimi.

OPOZORILO! Spodnje nastavitve prikazujejo nastavitev povezave z uporabo
protokola PEAP. Vaša organizacija mora imeti vključeno podporo za PEAP, sicer
povezava ne bo delovala.

Postopek za prenos certifikata:

V brezžičnem omrežju Eduroam prehajamo na nov vrhnji certifikat (CA certificate) za strežnike Eduroam.si. S tem smo podprli najnovejše operacijske sisteme in naprave, ki zahtevajo strožje preverjanje strežniškh certifikatov. V prehodnem obdobju ob nastavljanju naprave zato nanjo namestite oba vrhnja certifikata.

Najprej je potrebno na vaš računalnik namestiti vrhnja strežniška certifikata, ki ju boste našli na Arnesovem FTP strežniku – datoteki arnes_eduroam_ca.cer in arnes_eduroam_ca_2012.cer . To storite s pomočjo spletnega brskalnika (v prikazu smo uporabili Internet Explorer), posamezno datoteko kliknite in nato v oknu brskalnika izberite Odpri (Open).

Če vaša organizacija uporablja samopodpisan certifikat, s FTP strežnika prenesite certifikat vaše organizacije. S seznama certifikatov, ki so na voljo v arhivu na ftp://ftp.arnes.si/software/eduroam/certs/, izberite certifikat vaše organizacije.

2. Namestitev certifikata

Po tem, ko certifikat odprete, se izpišejo njegove podrobnosti.

Certifikat je potrebno namestiti v operacijski sistem. Kliknite gumb Namesti potrdilo.

Zažene se čarovnik za namestitev certifikata. Kliknite gumb Naprej.

V naslednjem koraku je potrebno izbrati pravilno shrambo za certifikat. Kliknite gumb Prebrskaj.

Iz seznama izberite Zaupanja vredni overitelji korenskih potrdil in kliknite gumb Vredu. Ko se vrnete v prejšnje okno in je izbrana pravilna shramba, kliknite gumb Naprej.

Za dokončanje nameščanja certifikata s čarovnikom kliknite gumb Dokončaj.

Sistem vas opozori, da nameščate certifikat, ki ga sam ne more preveriti. Za nadaljevanje kliknite gumb Da.

Operacijski sistem vas o uspešnem uvozu obvesti. Kliknite gumb . Postopek ponovite še z drugim certifikatom.

3. Konfiguracija omrežja

Po namestitvi certifikata je potrebno še ustrezno nastaviti brezžično omrežje. Pojdite na Start > Nadzorna plošca > Omrežje in internet > Središče za omrežje in skupno rabo. Odpre se naslednje okno:

Iz seznama na levi strani okna izberite Upravljanje brezžičnih omrežij.

V oknu, ki se odpre, kliknite gumb Dodaj.

Zažene se čarovnik za nastavitev novega brezžičnega omrežja. Izberite možnost Ročno ustvari omrežni profil.

V oknu z informacijami izpolnite polja tako, kot na sliki. Za ime omrežja vnestite eduroam, za vrsto varnosti izberite WPA2-Podjetniško in za vrsto šifriranja izberite AES. Nato kliknite gumb Naprej.

V naslednjem oknu izberite Spremeni nastavitve povezave.

Odpre se okno z podrobnejšimi lastnostmi povezave. Izberite zavihek Varnost. Pri možnosti načina preverjanja pristnosti v omrežju kliknite gumb Nastavitve.

V lastnostih preverjanja pristnosti je potrebno na seznamu Zaupanja vredni overitelji korenskih potrdil izbrati vaša nameščena certifikata (oziroma enega, če ima organizacija svoj certifikat). Posamezni certifikat izberete tako, da označite (obkljukate) kvadratek pred njim. Izberite še zadnjo možnost Omogoči zasebnost identitete tako, da označite kvadratek pred možnostjo, okno za vnos pa pustite prazno. Kiknite gumb Vredu. Tudi okno lastnosti brezžičnega omrežja zaprite s klikom na gumb Vredu.

Nastavitev brezžičnega omrežja Eduroam je zaključena. Ob prvem poskusu povezave v omrežje se vam prikaže naslednje okno:

Vnesite vaše uporabniško ime in geslo za dostop do omrežja Eduroam in kliknite gumb Vredu. Če ste pravilno sledili postopku ste že povezani v omrežje.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)