Skoči na glavno vsebino

Namestitev programske opreme in certifikata na Blackberry 9000

Pred namestitvijo brezžične povezave Eduroam, si na računalnik prenesite najnovejši certifikat za omrežje Eduroam in pripravite zgoščenko s programsko opremo, ki ste jo prejeli ob nakupu Blackberry telefona. Certifikat je dosegljiv na Arnesovem ftp strežniku . Poiščite najnovejšo zip datoteko in na računalnik shranite certifikat svoje domače organizacije .

1. Korak: Namestitev programske opreme telefona

Programsko opremo bomo potrebovali za prenos ustreznega certifikata na telefon. V optični pogon vstavite zgoščenko. Samodejno se zažene čarovnik za namestitev programske opreme BlackBerry Desktop Software. Če programske opreme nimate, si jo prenesite iz proizvajalčeve strani. Postopek je opisan za programsko opremo različice 4.6 .

Ob zagonu se prikaže naslednje okno:


Kliknite na gumb Next.


Iz padajočega menija izberite Slovenia in kliknite na gumb Next.


Sprejmite pogoje licenčne pogodbe tako, da označite možnost I accept the terms in the license agreement in kliknite na gumb Next.


Izberite način nameščanja programa glede na to, za katere uporabniške račune bo na voljo. Privzeto izbrana možnost je, da se program namesti za vse uporabnike operacijskega sistema. Za nadaljevanje kliknite na gumb Next.


V tem koraku obvezno izberite način nameščanja Custom, saj čarovnik privzeto ne namesti paketa Certificate synchronization, ki ga potrebujemo za namestitev certifikata. Kliknite na gumb Next.


Pred možnostjo Certificate Synchronization kliknite na rdeč križec in iz padajočega menija izberite This feature will be installed on local hard drive. Nato kliknite na gumb Next.


Kliknite na gumb Install in počakajte nekaj minut, da se program namesti. Po namestitvi ponovno zaženite računalnik.

2. Korak: Namestitev certifikata na operacijski sistem Windows

Postopek namestitve certifikata je opisan za operacijski sistem Windows 7. Za prenos certifikata smo uporabili brskalnik Internet Explorer 8.

V brezžičnem omrežju Eduroam prehajamo na nov vrhnji certifikat (CA certificate) za strežnike Eduroam.si. S tem smo podprli najnovejše operacijske sisteme in naprave, ki zahtevajo strožje preverjanje strežniških certifikatov. V prehodnem obdobju ob nastavljanju naprave zato nanjo namestite oba vrhnja certifikata. Na napravo prenesite starejšo in novo verzijo Arnesovega vrhnjega certifikata, tj. datoteki arnes_eduroam_ca.cer in arnes_eduroam_ca_2012.cerki ju prenesete z naslova ftp://ftp.arnes.si/software/eduroam/certs/.

Z dvoklikom izberite certifikat svoje domače organizacije in ga namestite.


Operacijski sistem vas vpraša, če ste prepričani, da želite odpreti datoteko. Kliknite na gumb Odpri.


Izpišejo se podatki o certifikatu. Certifikat želite namestiti na računalnik, zato kliknite na gumb Namesti potrdilo.


Odpre se čarovnik za namestitev certifikatov. Kliknite na gumb Next.


Izbrana je samodejna izbira shrambe potrdil. Kliknite na gumb Next.

Izpišejo se izbrane nastavitve, postopek zaključite s klikom na gumb Dokončaj.


Namestitev certifikata je dokončana. Kliknite na gumb V redu.

3. Korak: Namestitev certifikata na BlackBerry telefon

Priklopite telefon na računalnik preko usb kabla in zaženite program BlackBerry Desktop Software. Program za delovanje potrebuje zaščitno geslo telefona. Vnesite geslo in prikazal se bo glavni meni programa.


Izberite Synchronize Certificates. Program vas vpraša za geslo, s katerim so zaščiteni certifikati na telefonu. Če gesla ne poznate, ga poiščite v navodilih za uporabo telefona. Ko se certifikati sinhronizirajo, v novo odprtem oknu izberite zadnji zavihek Root certificates”. Arnesov certifikat je verjetno prvi na seznamu. V prvi koloni so kvadratki, ki povejo, ali je certifikat nameščen na telefon. Označite kvadratek pred certifikatom svoje domače organizacije.


Kliknite na gumb Synchronize, da se spremembe uveljavijo.


Ko se sinhronizacija konča, je certifikat uspešno nameščen na BlackBerry telefon.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)