Skoči na glavno vsebino

Navodila za Nokio 5800 XpressMusic in Nokio X6

Povezavo smo preizkusili na telefonu Nokia 5800 Xpress music, ki uporablja operacijski sistem Symbian s60v5.

OPOZORILO: Spodnje nastavitve prikazujejo nastavitev povezave na telefonu, ki ima programsko opremo posodobljeno na verzijo v40.x. Na starejših različicah povezave ni mogoče vzpostaviti.

Povezavo smo preizkusili tudi na telefonu Nokia X6, ki prav tako uporablja operacijski sistem Symbian s60v5 verzije 20.x. Uporabniški vmesnik naprave in protokoli, ki jih podpira, so enaki tistim na Nokii 5800 Xpress music verzije v40.x in kasnejših. Na telefonu Nokia X6 lahko za vzpostavitev povezljivosti na eduroam prav tako sledite spodnjim navodilom.

Podatki, ki so uporabljeni v spodnjem primeru, so izmišljeni.V postopku nastavljanja jih ustrezno nadomestite z vašimi.

Na mobilno napravo prenesite Arnesov vrhnji certifikat – arnes_eduroam_ca_2012.cer. Da bi to storili, morate biti povezani v omrežje (preko druge internetne povezave kot je omrežje Eduroam). Certifikat najdete na Arnesovem FTP strežniku, ki ga prenesete s pomočjo spletnega brskalnika.

Če vaša organizacija uporablja samopodpisan certifikat, s FTP strežnika prenesite certifikat vaše organizacije. S seznama certifikatov, ki so na voljo v arhivu na ftp://ftp.arnes.si/software/eduroam/certs/, izberite certifikat vaše organizacije. 

Če potrebujete pomoč pri prenosu certifikata na telefon, kliknite tukajNato na telefonu (v upravitelju datotek) poiščite prenesena certifikata in ju namestite.

 

Na telefonu izberite Nastavitve in nato možnost Povezovanje.

 Odpre se meni v katerem izberite Cilji.

Izberite možnost Dostopna točka.

 Telefon vam ponudi razpoložljive dostopne točke. Izberite Da

 

 Izberite možnost Omrežje WLAN.

Ponudi vam vsa brezžicna omrežja, ki so trenutno na voljo. Izberite eduroam.

Izbrati je potrebno, do katerega omrežnega cilja boste dostopali s to povezavo, zato izberite Internet.

Samodejno boste preusmerjeni na meni Omrežni cilji. Tam izberite možnost Internet.

Tu so navedena vsa omrežja, na katera ste se kdajkoli povezovali. Izberite eduroam.

Odprejo se nastavitve povezave eduroam. Izberite Varnostne nastavitve WLAN.

V vrstici WPA/WPA2 nastavite EAP in nato izberite Nastavitve vticnikov EAP.

Med možnostmi vključite EAP-TTLS, nato pa vse ostale možnosti, ki so bile morda vključene že od prej, onemogočite. Možnosti lahko omogočite oziroma onemogočite tako, da se s klikom najprej postavite na določeno možnost, le-ta se obarva rdeče. Nato s klikom  odprite meni, tam izberete Omogoči oziroma Onemogoči.

Ko imate označen le EAP-TTLS, kliknite nanj in odprl se bo meni z nastavitvami.
V tem meniju v Certifikat urada dodajte certifikat svoje organizacije, ki ste ga prej uspešno naložili na svoj mobilnik. Pri svoji organizaciji preverite, ali uporablja starejši ali nov Arnesov certifikat, in izberite ustreznega. Rabljeno uporab. ime nastavite na Uporabniško določeno. V polje Uporabniško ime vnesite up_ime@domaca-organizacija.si . Polje Rabljena domena nastavite na Uporabnisko določeno. V polje Domena vpišite domeno svoje organizacije.

V meniju nato kliknite na puščico, ki se nahaja v desnem zgornjem kotu zaslona, ob prikazu stanja baterije. Odpre se meni EAP-ji. Omogočite PAP, ostale možnosti onemogočite.

Nato kliknite na PAP in nastavite Uporabniško ime na up_ime@domaca-organizacija.si in v polje Geslo vpišite vaše geslo.

Namestitev je bila s tem uspešno zaključena. Sedaj se z gumbom Nazaj vrnite do menija Povezovanje, tam izberite Omrežja WLAN in se povežite na eduroam.

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)