Skoči na glavno vsebino

Federacija izobraževalnih omrežij eduroam

Eduroam (education roaming) je mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere. Študenti, učenci, pedagogi, raziskovalci in drugi lahko uporabljajo vsako brezžično omrežje eduroam, v Sloveniji ali tujini. Za uporabo je potrebno le odpreti prenosnik in to ne glede na to kje: na domači ustanovi ali na primer na Univerzi v Edinburgu.

Uporabniški račun za dostop do varnega omrežja eduroam upravičencu dodeli njegova matična organizacija. Za povezavo potrebujete mobilno napravo in ustrezno programsko opremo, ki morata biti za vzpostavitev povezave ustrezno nastavljeni. Reševanje zapletov pri povezljivosti in ostalo tehnično pomoč uporabnikom nudijo njihove matične organizacije.

In zdaj čisto preprosto: kako lahko eduroam meni kot uporabniku pravzaprav pomaga? Naj omenimo le eno zadevo – varen, zanesljiv in kvaliteten dostop do interneta na “gostovanjih”. Kadarkoli sem namreč gost pri organizaciji, ki je vključena v sistem eduroam, mi ni treba nadlegovati gostiteljev z željami po dodatnih uporabniških imenih, šifrah, naslovih, konfiguracijskih parametrih, administrativnih postopkih itd., da bi smel uporabljati njihovo lokalno omrežje za dostop v internet. Takoj ko odprem prenosnika, bo njihov “virtualni stražar” moje podatke in pravice preveril pri moji domači ustanovi in od tam dobil vse potrebno, da me lahko prepoznajo in mi omogočijo na primer varen dostop v brezžično omrežje in internet. Kot rečeno, to je le ena in v tem trenutku najbrž tudi najočitnejša prednost. Ampak to še ni vse …

Za uporabnike

Za pomoč pri povezovanju v omrežje eduroam se uporabniki obrnejo na službo za pomoč uporabnikom svoje matične organizacije, kjer so jim tudi izdelali uporabniški račun. To velja tudi v primeru gostovanja v omrežjih drugih organizacij v okviru sistema eduroam.

Omrežja eduroam so v Sloveniji zasnovana na enotnih tehničnih rešitvah in standardih, zato pri gostovanju ni potrebno spreminjati nastavitev na brezžičnih napravah (prenosniki, dlančniki …). Istovetnost uporabnika se ne glede na to, kje se prijavlja v omrežje, preverja na njegovi matični organizaciji. Tudi morebitne težave pri gostovanju v drugih omrežjih eduroam opazijo najprej na matični organizaciji.

Za skrbnike organizacij

 

 

Pomoč uporabnikom

01 479 88 00
(delavniki, 8:00–16:00)